Otevřít menu
Doprava dnes
-

Uskutečnilo se shromáždění Mezinárodní organizace pro civilní letectví. Nechyběl na něm ani náš ministr dopravy

V kanadském Montrealu se uskutečnilo 41. shromáždění Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO). Tohoto shromáždění se zúčastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ten navíc na shromáždění vystoupil před plénem zástupců z jiných zemí. Navíc jednal s nejvyššími představiteli ICAO a ministerskými protějšky z různých zemí.

14:27 / 3. října 2022
Uskutečnilo se shromáždění Mezinárodní organizace pro civilní letectví. Nechyběl na něm ani náš ministr dopravyi

Foto: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) se americkým protějškem. Zdroj: MDČR.

Jednalo se o první shromáždění ICAO od začátku pandemie

Ministr dopravy v Montrealu jednal s ministry dopravy z Kanady, Velké Británie, Nizozemska, Španělska a USA. Nebál se jednat také o zavedení přímých leteckých spojů do Prahy, přičemž hovořil i se zástupci jednotlivých kanadských aerolinií. Všechny své kolegy pozval na návštěvu Prahy a na Světový silniční kongres PIARC, který se v české metropoli uskuteční v průběhu října příštího roku.

Jednalo se o první shromáždění ICAO od začátku pandemie, která samotný letecký průmysl těžce zasáhla po celém světě. „Letošní léto jasně ukázalo, že lidé chtějí létat. Musíme pro ně však zajistit takové podmínky, aby cestování letadlem bylo pohodlné a důstojné. Pro Českou republiku je důležité, aby docházelo k odstraňování administrativních překážek pro cestující a k usnadnění odbavovacích procedur, a aby digitalizace vedla k posílení odolnosti celého leteckého sektoru,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka a pokračoval: „Budoucí rozvoj mezinárodního civilního letectví může značně přispěti k vytvoření a zachování přátelství a porozumění mezi národy a lidstvem světa, kdežto jeho zneužití může ohroziti obecnou bezpečnost.“

Důležitým tématem bylo i obnovení přímého leteckého spojení mezi Kanadou a Česku republikou. To fungovalo před vypuknutím pandemie na linkách Toronto – Praha a Montréal – Praha. Ministr Kupka se proto sešel se zástupci leteckých společností Air Canada a Air Transat a jednal o možnostech znovuobnovení přímých letů. „Před vypuknutím pandemie k nám přicestovalo více než 90 tisíc cestujících z Kanady. Jako Česká republika máme zájem na znovuobnovení přímých leteckých linek, které by významně zjednodušily cestování mezi našimi zeměmi. Od leteckých společností jsme dostali přísliby, že možnosti znovuzavedení přímých linek prověří a budou jejich případné spuštění směřovat k létu příštího roku,“ řekl k tématu Martin Kupka. Ministr dále jednal i o leteckých linkách do Kataru a Jižní Koreji.

 „Československo patřilo mezi zakládající členy ICAO a významně se podílelo na tvorbě ustavující Chicagské úmluvy. Je proto pro nás nemyslitelné, abychom jakýmkoliv způsobem podpořili země, které úmluvu ani žádné další principy mezinárodního práva nedodržují. Požádal jsem i další státy, aby se k naší pozici přidali. Pokládám za klíčové, aby mezinárodní společenství v tomto ohledu drželo tvrdou linii a v žádných ohledech neustupovalo útočníkovi,“ uvedl ministr Kupka k tématu volby členských států do vedení organizace.

Tato cesta znamenala historicky první podnikatelskou misi, kterou zorganizovalo Ministerstvo dopravy

Ministr dále spolu s podnikatelskou delegací Hospodářské komory a zástupci Poslanecké sněmovny, Ministerstva zahraničí, Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechTourism přicestoval do Kanady už v neděli. Tato cesta znamenala historicky první podnikatelskou misi, kterou zorganizovalo Ministerstvo dopravy. V Kanadě také proběhla debata u česko-kanadského kulatého stolu, které se ministr zúčastnil s českými podnikateli a partnery z organizace Kanata North Business Association. „Technologickému centru v Kanatě se přezdívá Silicon Valley severu a může představovat pro naše podnikatele dobrou vstupní bránu na celý severoamerický trh. Rád jsem proto podpořil české firmy podnikající například v oblastech digitálních technologií, letectví, logistiky a přepravy nebo silniční a železniční techniky,“ poznamenal po návštěvě ministr Kupka. 

Následně ministr Kupka zavítal do kanadského parlamentu, kde se sešel s předsedou Skupiny přátel Kanada - ČR Johnem Brassardem. Odpoledne navštívil kanadské Ministerstvo pro inovace, vědu a průmysl a jednal o spolupráci mezi Českou republikou a Kanadou v oblasti kosmických aktivit a technologií a také absolvoval pracovní jednání s výkonnou ředitelkou Canadian Council for Public-Private Partnership (PPP), kde byla řeč o místních zkušenostech s využíváním PPP projektů na výstavbu dopravní infrastruktury.

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: MDČR)

zpět na články

inzerce

nahoru