Otevřít menu
Doprava dnes
-

Už přes rok si cestující v Brně kupují šalinkartu jen v elektronické podobě. Její obliba stoupá

Už více než rok si cestující v Brně kupují místo papírové předplatní jízdenky tzv. šalinkartu. Tu zde používá zhruba 70 % všech cestujících. Nyní ji vlastní přes 153 tisíc lidí.

10:11 / 20. ledna 2023
Už přes rok si cestující v Brně kupují šalinkartu jen v elektronické podobě. Její obliba stoupái

Foto: Šalinkarta je u cestujících v Brně velmi oblíbená. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik města Brna se počtem prodaných šalinkaret přibližuje k předcovidové době. Aktuálně ji vlastní okolo 70 % cestujících, což je více než 153 tisíc lidí. V roce 2017 jezdilo na elektronickou šalinkartu jen necelých 40 tisíc pasažérů a v loňském roce překročila hranice 150 tisíc. „Klasické papírové šalinkarty jsme přestali vydávat loni v lednu. I když jsme se přibližně 10 dní potýkali s nedostatkem anonymních karet, který byl způsoben celosvětovým nedostatkem čipů, problém jsme operativně vyřešili a v následujících měsících jsme nezaznamenali žádné problémy. Cestující se naučili vyřizovat si šalinkarty sami nebo s naší pomocí na předprodejních místech. Tímto rozhodnutím se nám podařilo brněnskou MHD posunout dál, a hlavně ušetřit až několik milionů korun ročně,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Brněnský dopravní podnik tímto krokem výrazně ušetřil na výdajích. Vyloučení papírových předplatných jízdenek z prodeje vedlo i ke zrušení dvou prodejen a pěti předprodejních míst. Zároveň s tím došlo ke snížení počtu zaměstnanců.

Pokud obyvatelé Brna splní příslušné podmínky, mohou na pořízení šalinkarty získat dotaci v částce 1 425 Kč. „Denní jízdné pak vychází na pouhých 9 korun. Naším cílem do budoucna je, aby každý Brňan vlastnil roční předplatní jízdenku. Dá tak najevo sounáležitost s městem Brnem a podpoří rozvoj naší MHD. My mu naopak nabídneme bonusový program, na jehož podobě aktuálně začínáme pracovat,“ uzavřel Havránek.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru