Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Bratislavě proběhne historicky první Česko-slovenská železniční konference

3. a 4. listopadu proběhne v Bratislavě první Česko-slovenská železniční konference. Pořádá ji VUZ Slovakia a Výzkumný Ústav Železniční ze skupiny Českých drah. Konference se zaměří zejména na budoucnost česko-slovenské železnice, moderní technologie i trendy ve vývoji kolejových vozidel a vlakového zabezpečení.

19:05 / 26. října 2022
V Bratislavě proběhne historicky první Česko-slovenská železniční konferencei

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Česko-slovenská železniční konference bude založena zejména na diskuzi mezi hosty a návštěvníky v sále. Přítomni zároveň ale budou i špičkoví odborníci z oboru, zástupci dopravních institucí ČR i SR a leadeři v podnikání v segmentu kolejových vozidel a technologií infrastruktury.

„Česká a slovenská železnice k sobě mají velmi blízko, ale dodnes neexistovala podobná příležitost, kde by se spojili odborníci z obou stran hranice a otevřeně diskutovali problémy, před kterými stojíme. Energetická krize drtí ekonomiky obou zemí, nad udržitelností rozsáhlé sítě regionálních tratí se vznáší v obou zemích víc a víc otazníků a moderní doprava je sice bezpečnější, ale také výrazně dražší. Železnice stojí na rozcestí. Teď se rozhoduje, zda jí dokážeme poslat pro další desetiletí správným směrem,“ uvedl Martin Bělčík, generální ředitel Výzkumného Ústavu Železničního.

Výzkumný Ústav Železniční vstoupil před rokem na slovenský trh a s tím vznikla i myšlenka spojit odborníky z Česka a Slovenska. Ti by se pak měli pravidelně scházet na železniční konferenci. „Pro letošní první ročník jsme připravili sérii otevřených panelových diskusí, které aktivně propojí návštěvníky v sále s odbornými hosty. Nechceme, aby se o problémech přednášelo za doprovodu powerpointových prezentací, ale aby se řešily a diskutovaly a aby návštěvníci, kteří přijdou, dostali odpovědi na své otázky od vrcholových manažerů z oboru,“ doplnil technický ředitel VUZ Ondřej Fanta, který má na starost programový obsah konference.

Mezi hlavní témata první Česko-slovenské železniční konference patří budoucnost české a slovenské železniční sítě, osud regionálních tratí a realita vysokorychlostní železnice. Dále se bude řešit role železnice v době evropského předsednictví, změny v legislativě a dopady energetické krize. Pozornosti odborníků neuniknou ani nejnovější trendy ve vývoji kolejových vozidel a vlakového zabezpečení. Také se počítá s tématem moderních technologií pohledem dopravců a správců infrastruktury. V neposlední řadě se bude řešit i ETCS (evropský vlakový zabezpečovací systém) a jeho alternativy i doplňky pro vedlejší tratě.

Návštěvníci se na dvoudenní konferenci budou moct setkat předními představiteli české a slovenské dopravní politiky. Konference se zúčastní český ministr dopravy Martin Kupka, státní tajemník slovenského Ministerstva dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť, předsedové představenstev ČD a ZSSK Michal Krapinec a Roman Koreň, šéfové českého i slovenského železničního carga Tomáš Tóth a Roman Gono. Nebudou chybět ani další vrcholoví manažeři, kteří mají v rukou budoucnost české a slovenské železniční dopravy.

Dále budou na konferenci přítomni zástupci těch nejdůležitějších středoevropských železničních výrobců jako je Škoda Transportation, Siemens Mobility, Pesa Rail, Alstom, ŽOS Vrútky nebo CZ Loko a firmy, jež se zabývají vlakovým zabezpečením – ČD Telematika, AŽD Praha, Sherlog NG či Ayudate.

První den konference bude věnován především diskuzím. Čtyři tematické bloky povede 22 specialistů z ČR i SR.

Druhý konferenční den pak bude zaměřen na sérii krátkých odborných přednášek na téma alternativních technologií, zabezpečovacího zařízení, rozvoje železniční sítě a přípravy vysokorychlostních tratí.

Detailní program konference je zveřejněn na webových stránkách www.cdvuz.cz, kde se mohou mimo jiné návštěvníci na konferenci přihlásit.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: České dráhy)

zpět na články

inzerce

nahoru