Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Brně bude jezdit 10 nových trolejbusů Škoda 32Tr, které nepotřebují trolejové vedení

V těchto dnech přijíždí do brněnské vozovny v Komíně první z deseti nových parciálních trolejbusů. Jedná se o vozy, které umožňují samostatnou jízdu bez trolejového vedení. Za jeden vůz zaplatil brněnský dopravní podnik 11,5 milionu Kč.

14:49 / 13. července 2023
V Brně bude jezdit 10 nových trolejbusů Škoda 32Tr, které nepotřebují trolejové vedeníi

Foto: V těchto dnech přijíždí do Brna první nové trolejbusy. Zdroj: SDP ČR

Vozový park Dopravního podniku města Brna (DPMB) se rozrůstá o 10 nových parciálních trolejbusů Škoda 32Tr. Parciální autobusy jsou typem vozů, které jsou vybaveny bateriemi pro samostatnou jízdu bez trolejového vedení. Při plném nabití umožňují baterie dojezd minimálně 10 kilometrů. Této možnosti využívá DPMB zejména při výlukách či dopravních omezeních, kdy není potřeba náhradní autobusová doprava.

„V první fázi pořizujeme 10 trolejbusů. Aktuálně je v Brně jeden, druhý dorazí do konce týdne. S dodávkou posledního počítáme v první polovině srpna. Do konce roku pak máme v plánu pořídit dalších 10 těchto vozů, a to za cenu 11,5 milionu korun za kus,“ informoval Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Trolejbusy Škoda 32Tr

Jedná se o plně nízkopodlažní, klimatizovaná vozidla vybavená informačním systémem a moderním prostorným interiérem. Baterie v trolejbusech jsou nabíjeny přímo za jízdy z trolejového vedení. Díky dodávce 10 nových vozů došlo k vyřazení těch nejstarších vozidel – vysokopodlažních. Brněnský dopravní podnik tak zajišťuje dopravu výhradně nízkopodlažními vozy.

Trolejbusová doprava v Brně

Brněnská trolejbusová síť přesahuje 54 kilometrů, čímž se řadí mezi nejrozsáhlejší v naší republice. První desítku parciálních trolejbusů (vozy 26 Tr) pořídil DPMB už v roce 2018. Celkem podnik vlastní přes 130 trolejbusů.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru