Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Brně upozorňují na nevhodné chování v MHD

Nová kampaň Dopravního podniku města Brna poukazuje na nevhodné chování ve vozech MHD, ať už jde o hlasité telefonování, pohazování odpadků nebo dobíhání spojů. Na tyto situace nyní upozorňují komiksy umístěné v brněnských vozech MHD.

10:15 / 26. května 2024
V Brně upozorňují na nevhodné chování v MHDi

Foto: DPMB upozorňuje například na nebezpečné dobíhání spojů. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik města Brna (DPMB) spustil novou kampaň #jakodoma zaměřenou na nevhodné chování v dopravních prostředcích MHD. Situace, na které upozorňují sami cestující i řidiči MHD, zpracoval podnik formou komiksů, které jsou umístěny ve vozech MHD, na sociálních sítích DPMB nebo v časopisu Šalina.

 „Témata jsme volili nejen na základě zpětné vazby od cestujících, ale také zkušenosti řidičů. Kampaň podpoříme nasazením našich preventistů, kteří budou ve vozech na nevhodné chování cestující upozorňovat,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Někteří pasažéři obtěžují ostatní cestující zejména svým jídlem a pitím, hlasitým telefonováním či dobíháním. Z tohoto důvodu se brněnský dopravní podnik rozhodl znovu informovat o pravidlech cestování.

„Stejně jako u ostatních kampaní, využíváme formu, která má nejen vzdělat, ale i pobavit. Komiksy přináší dvanáct příběhů a témat, která řešíme nejčastěji. Chceme, aby se cestující v MHD cítili jako doma, ale zároveň je prosíme, aby se také tak chovali,“ sdělil Havránek.

Samotné dobíhání spojů pak lze často označit až za život ohrožující. Nutno podotknout, že dle přepravních podmínek musí být cestující připraven na zastávce a řidič vozu MHD na něj nemá povinnost čekat. Dobíhající totiž v tomto případě zdržuje dopravu.

„Lidé například běží přes silnici na červenou, vbíhají do tramvajové trati bez rozhlédnutí, dělají to i rodiče s dětmi nebo senioři. Je čas veřejnost učit, že se nedobíhá a je bezpečnější počkat na další spoj, vždyť jede za pár minut,“ doplnil Havránek.

DPMB už upozorňoval i na ohleduplnost ke starším lidem

Kampaň #jakodoma navazuje na akci z minulého roku „Stoupni a jeď“, kdy zase preventisté DPMB vlídně vyzývali mladší cestující, aby pustili sednout starší osoby. Akce byla podpořena i dvoutýdenním hlášením ve vozech MHD.

 „Je to problém dnešní doby, kdy jsme všichni zahledění do telefonů a méně vnímáme, co se děje kolem nás. Snadno nám pak unikne, že vedle nás v MHD stojí starší člověk, který by si potřeboval sednout,“ vysvětlil Vít Prýgl, vedoucí tarifního odboru DPMB.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

V Brně upozorňují na nevhodné chování v MHD Foto: Zdroj: SDP ČR. V Brně upozorňují na nevhodné chování v MHD Foto: Zdroj: SDP ČR. V Brně upozorňují na nevhodné chování v MHD Foto: Zdroj: SDP ČR. V Brně upozorňují na nevhodné chování v MHD Foto: Zdroj: SDP ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru