Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Českém Švýcarsku bude zavedena nová autobusová linka pro turisty

Během turistické sezony budou turisty v Českém Švýcarsku kyvadlově vozit autobusy. Cílem bude rozprostřít návštěvníky této lokality tak, aby se nehromadili na jednom místě.

12:03 / 22. března 2023
V Českém Švýcarsku bude zavedena nová autobusová linka pro turistyi

Foto: Loňský požár zasáhl 1 060 hektarů národního parku. Zdroj: pixabay.com

Začátkem turistické sezony, tj. od 1. dubna, bude v Českém Švýcarsku zavedena nová autobusová linka. Trasa autobusů se uzpůsobí pracím v národním parku. Ten se totiž ještě stále vypořádává s následky po rozsáhlém požáru z loňského léta. Ústecký kraj si od tohoto kroku slibuje rozprostření návštěvníků v okolí Hřenska tak, aby se nehromadili na jednom místě.

Nová linka 441 bude jezdit v půlhodinovém intervalu v době od 10:00 do 18:00 hod v turistické sezoně od dubna do října o víkendech. V době letních prázdnin dokonce i v pracovní dny. Náklady na zavedení linky kraj odhaduje na dva miliony korun. „Chceme, aby náklady uhradil národní park po vzoru Šumavy, kde také takovouto dopravu správa parku hradí,“ uvedl Jiří Řehák, náměstek ústeckého hejtmana.

Aktuálně jsou po devastujícím požáru odstraňovány ohořelé souše a uvolněné balvany. Kvůli tomu mají turisté z bezpečnostních důvodů zakázaný přístup na některé cesty. Uzavřeny jsou jedny z hlavních turistických cílů, a to Edmundova soutěska v Hřensku či Gabrielina stezka, která slouží jako spojnice mezi Pravčickou bránou a Mezní Loukou. Do jízdního řádu proto Ústecký kraj přidal tzv. shuttle busy, které budou jezdit mezi Růžovou a Meznou přes Hřensko a Mezní Louku, a zajistí tak spojení obou nástupních míst do Divoké soutěsky.

Práce týkající se odstranění kamenů by měly do konce března skončit. Ústecký kraj tedy počítá s tím, že 1. dubna bude nová autobusová linka spuštěna. Je možné, že v závislosti na využívání linky kraj její provoz v budoucnu upraví.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru