Otevřít menu
Doprava dnes
-

V českobudějovické MHD přibylo černých pasažérů. Více než 1 milion korun dluží cizinci

Minulý rok se českobudějovickou MHD svezlo o 17 % více černých pasažérů než v roce 2021. Mezi cestujícími bez platného jízdního dokladu byli i cizinci, kteří jen za loňský rok dluží dopravnímu podniku přes milion korun. S tímto problémem se potýkají i další města.

16:21 / 24. ledna 2023
V českobudějovické MHD přibylo černých pasažérů. Více než 1 milion korun dluží cizincii

Foto: Mezi černými pasažéry byly i stovky cizinců, nejvíce Slováků. Zdroj: SDP ČR

Loňský rok bylo v Českých Budějovicích zaznamenáno téměř 14 tisíc případů, kdy u sebe cestující neměli platný jízdní doklad. Mezi nimi byly i stovky cizinců, kteří pokutu nezaplatili. Spolu s přirážkami k jízdnému jsou dopravnímu podniku dlužni 1 185 600 Kč. Problém je však v tom, že částku není po cizincích možné nijak vymáhat. Na tuto situaci se snaží upozornit právě českobudějovický dopravní podnik.

„Samozřejmě chápeme, že se taková věc stane, cestující ze zahraničí nemusí správně porozumět systému nebo prostě jen zapomenou. Takoví pasažéři se ale většinou k situaci postaví čelem a přirážku uhradí na místě, online nebo na přepážce. Řada cizinců ale udělenou pokutu jednoduše ignoruje nebo dokonce ve městě přebývá dlouhodobě a služby, které provozujeme díky poctivým cestujícím i úhradám z veřejného rozpočtu, zneužívá pravidelně,“ informoval Slavoj Dolejš, ředitel Dopravního podniku města České Budějovice.

Nutno podotknout, že někteří cestující jsou přistiženi při jízdě bez platného jízdního dokladu opakovaně. Jedné slovenské občance vypsali dokonce revizoři 39 pokut. 30 přirážek k jízdnému dostal i černý pasažér z Maďarska a 23 přirážek občan Rumunska. Dopravce však nemůže tyto pokuty předat k vymáhání, přestože byly cestujícím vypsány během jejich dlouhodobého pobytu na území České republiky. U osob, které mají trvalý pobyt a občanství v jiném státě, to totiž není možné.

Nejvíc černých pasažérů je však mezi Čechy. „Občas se setkáváme i s absurdními situacemi, kdy nám tito cestující píší stížnosti třeba na zpoždění a jedním dechem dodávají, že při využití našich služeb zásadně cestují ‚na černo‘ a nechystají se na tom nic měnit,“ vylíčil Dolejš.

Z téměř 14 tisíc přirážek k jízdnému cestující zatím uhradili 40 %. Zbytek pohledávek může dopravní podnik předat k vymáhání, a získat tak alespoň část z dluhů zpět.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: DPMCB)

zpět na články

inzerce

nahoru