Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Česku je první vodíková stanice pro veřejnost! Otevřela se v Ostravě

V Ostravě se otevřela první veřejná vodíková stanice v České republice, čímž se Češi oddalují od experimentu a přibližují budoucnosti. Řidiči, kteří již jezdí na vodík mohou na stanici již čerpat palivo H20 EVA, které by mělo být palivem budoucnosti. Slavnostního otevření se zúčastnil náměstek Václav Bernard.

8:30 / 29. června 2022
V Česku je první vodíková stanice pro veřejnost! Otevřela se v Ostravěi

Foto: První čerpací vodíková stanice v ČR je v Ostravě. Zdroj: Ministerstvo dopravy.

Ministerstvo dopravy počítá s postupným zaváděním vodíkových pohonů

Ministerstvo dopravy počítá s postupným zaváděním vodíkových pohonů tam, kde to bude mít v dopravě smysl, což pomůže při postupném odstranění závislosti na fosilních palivec, k čemuž udělala i k EU. Ta od roku 2035 zakázala prodej klasickckých automobilů.

Ministertvo dopravy vyčlení 1,2 miliardy korun na rozvoj čisté mobility

V rámci současného Operačního programu Doprava z peněz EU  Ministertvo dopravy vyčlení 1,2 miliardy korun na rozvoj čisté mobility a podpoří mimo jiné devět vodíkových stanic, čímž nekončí. Pro další období chce podpořit budování vodíkových plnicích stanic další miliardou.

Vodíkový automobil je takový automobil, který využívá pro svůj pohon vodík. Vozidla převádějí chemickou energii vodíku na energii mechanickou a to buď přímým spalováním vodíku v pístovém či rotačním spalovacím motoru nebo reakcí vodíku s kyslíkem v palivovém článku a výrobou elektřiny pro pohon elektromotoru vozidla.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: Ministerstvo dopravy)

V Česku je první vodíková stanice pro veřejnost! Otevřela se v Ostravě Foto: Slavnostní uvedení do provozu stanice a náměstek Václav Bernard. Zdroj: Ministerstvo dopravy..
zpět na články

inzerce

nahoru