Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Chebu a Nymburce vzniknou moderní areály drážních hasičů

Drážní hasiči v Chebu a Nymburce budou už v roce 2025 využívat nová pracoviště. Potřebné stavební úpravy hodlá Správa železnic zahájit na přelomu letošního a příštího roku. Výsledkem budou moderní areály, ve kterých nebudou chybět výcvikové a školicí prostory, plochy pro fyzickou přípravu a také odpovídající zázemí pro hasičskou techniku.

10:09 / 11. srpna 2023
V Chebu a Nymburce vzniknou moderní areály drážních hasičů i

Foto: SŽ

Jednotky drážních hasičů jsou nedílnou součástí Správy železnic. Operují na celém území republiky a jako část integrovaného záchranného systému zasahují nejen při mimořádnostech na železnici. K výkonu svého náročného povolání proto potřebují také potřebné zázemí, které jim postupně vytváříme,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.  

V chebské jednotce působí ve třísměnném provozu 45 hasičů. V areálu ve Vrázově ulici budou mít k dispozici nový dvoupodlažní objekt s veškerým potřebným vybavením a zázemím pro hasičskou techniku. Na jeho střeše budou rozmístěny fotovoltaické panely, které budou součástí topného systému. 

V přízemí budovy vznikne garáž pro celkem 13 vozidel, technické zázemí, šatny a hygienické zázemí. Na ni naváže venkovní stání pro vyprošťovací tank. Ve druhém podlaží bude situováno operační středisko a administrativně-sociální zázemí hasičů. Součástí objektu bude i věž pro lezecký výcvik a požární sport.

Podobné dispoziční řešení bude mít také hlavní objekt pro více než čtyři desítky hasičů v Nymburce. Výraznou dominantou areálu v Nádražní ulici bude 18 metrů vysoká věž, která se využije nejen na sušení hadic, ale také nabídne prostory pro fyzický výcvik hasičů včetně umělé horolezecké stěny. Vedle garáží se bude nacházet mycí box pro hasičská vozidla a použité hadice. Na střeše budovy se stejně jako v Chebu umístí fotovoltaická elektrárna.

Pro výstavbu obou objektů teď Správa železnic hledá zhotovitele prací. Ty by měly probíhat od konce letošního roku do prvního čtvrtletí 2025. Celkové náklady stavby v Chebu dosahují 220 milionů korun, v Nymburce pak vycházejí na necelých 212 milionů korun.  

Autor: Petr Dejnožka (zdroj: TZ SŽ)

V Chebu a Nymburce vzniknou moderní areály drážních hasičů Foto: SŽ.
zpět na články

inzerce

nahoru