Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Chrudimi hledají ekologického dopravce MHD

Chrudimské vedení schválilo vypsání tendru na provozovatele městské autobusové dopravy v letech 2023 až 2032. Starosta František Pilný (ANO) řekl novinářům, že období deseti let je nutné, aby mohl provozovatel na linky MHD nasadit třeba elektrobusy. Bude záležet také na dotačních možnostech na podporu bezemisní dopravy.

15:33 / 7. června 2022
V Chrudimi hledají ekologického dopravce MHDi

Foto: chrudimsky.denik.cz

"Každopádně bychom rádi jezdili ekologickou dopravou, nejspíše elektrobusy. Já bych se osobně nebránil ani autobusům na vodíkový pohon, v nejhorším na stlačený zemní plyn, to ale teď kvůli válce na Ukrajině,když vidíme, co dělá zemní plyn, nedopadne," doplnil své sdělení Pilný.

Vybraná dopravní společnost bude podle něj potřebovat delší dobu k zajištění elektrobusů a získání případné dotace na jejich pořízení. O státních dotacích se uvažuje z toho důvodu, že podpora z programu Integrovaných územních investic (ITI) nebude pravděpodobně možná.

V Chrudimi městskou hromadnou dopravu zajišťuje společnost Arriva autobusy (dříve Arriva východní Čechy). Společnost zajišťuje čtyři linky městské dopravy. Jízdenka stojí dospělého cestujícího s použitím čipové karty deset korun; bez karty potom dvanáct.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru