Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Davli bylo otevřeno moderní přístaviště pro malá plavidla

Minulý týden byl zahájen provoz nového veřejného přístaviště pro malá plavidla v Davli na Vltavě. Nové přístaviště umožňuje vyvázání plavidla až na 48 hodin, doplnění pitné vody či připojení lodi na elektřinu.

10:20 / 22. dubna 2024
V Davli bylo otevřeno moderní přístaviště pro malá plavidlai

Foto: Nové přístaviště v Davli už slouží veřejnosti. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Ve středu 17. dubna 2024 došlo k otevření nově postaveného veřejného přístaviště pro malá plavidla v Davli. Jedná se o první veřejné přístaviště pro rekreační plavidla mezi Prahou a Slapskou přehradou.

„Až do dnešního dne zde byly omezené možnosti přistání u několika soukromých mol. V loňském roce jsme na Labi otevřeli 5 obdobných přístavišť malých plavidel a na letošní sezónu ještě zprovozníme nová přístaviště v Ústí nad Labem – Brné, v Brandýse nad Labem a v Kolíně. Pokračujeme tak v realizaci rozsáhlého programu výstavby souvislé sítě veřejných přístavišť na Labi a Vltavě, které plavba doposud postrádala,“ sdělil Martin Kupka, ministr dopravy.

O budování sítě veřejných přístavišť se konkrétně Středočeský kraj snaží již delší dobu a to především z toho důvodu, že obliba rekreační plavby je mezi lidmi stále oblíbenějším způsobem, jak trávit volný čas.

„Pro rozvoj cestovního ruchu má rekreační plavba zajímavý potenciál, a proto je správné, že vzniká důležitá infrastruktura. V moderním veřejném přístavišti v Davli najdou zájemci veškeré zázemí a bezpečné místo, kde mohou nechat své plavidlo a bez obtíží vystoupit na pevninu. Přeji všem, aby si poznávání středních Čech užili, a to nejen z paluby rekreační lodi,“ uvedla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Nové přístaviště se nachází v těsné blízkosti starého davelského mostu. Podobně jako je tomu na jiných moderních přístavištích, i zde mohou výletníci za určitý poplatek doplnit pitnou vodu nebo připojit loď na elektřinu. Odběr vody a elektřiny je zajištěn třemi odběrnými sloupky, které lze ovládat čipovou Přístavní kartou.

Parametry přístaviště

U plovoucího mola, jež je dlouhé 52 m a široké 2,5 m, je možné vyvázat až 10 malých plavidel o maximální délce 20 m. Bezbariérový přístup na břeh obstarává lávka.

„Molo je koncipováno podobně jako řada dalších přístavišť, které jsme budovali pro Ředitelství vodních cest na Labi. Mimo plavební sezónu a při zastavení plavby nebudou u mola stát žádná plavidla a výložníky budou sklopeny, aby netvořily překážku v proudu řeky. Bezpečně tak přístaviště na místě přečká i největší povodně,“ doplnil Roman Krupička za zhotovitele stavby firmu LABSKÁ, strojní a stavební společnost s.r.o.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

V Davli bylo otevřeno moderní přístaviště pro malá plavidla Foto: Přístaviště se nachází u starého davelského mostu. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru