Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Děčíně pokračuje oprava Nového mostu přes Labe. Tentokrát se pracuje na jižní části

Dělníci začali v Děčíně opravovat jižní část Nového mostu přes Labe, pro řidiče je uzavřená. Ti projedou po severní části v obou směrech. Most bude znovu průjezdný všemi čtyřmi pruhy od září. Motoristé musí kvůli rekonstrukci důležité stavby na silnici I/13 počítat s kolonami.

13:21 / 12. července 2022
V Děčíně pokračuje oprava Nového mostu přes Labe. Tentokrát se pracuje na jižní části i

Foto: www.impuls.cz

Oprava Nového mostu začala loni. Rekonstrukce severní části skončila na konci června a po dobu dvou týdnů mohli řidiči využívat most celý.

Investor stavby, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), odhaduje náklady na opravu na částku ve výši 72 milionů korun bez DPH. "Most spojuje obě části Děčína a provoz ve směru od Teplic na Liberec. Řadu let město, ačkoliv není vlastníkem, poslouchalo nářky řidičů na jeho špatný stav, výmoly, jsme rádi, že se teď konečně opraví, nezbývá než požádat o trpělivost," uvedl Luděk Stínil, mluvčí radnice.

Rekonstrukci provádí společnost Skanska. Na jižní části provedli stavbaři diagnostiku, dnes najede těžká technika. "Obrousí se všechny asfaltové vrstvy až na samotnou mostovku. Jde o to najít trhliny, které jsou v izolacích i na betonovém mostě, sanovat je, opravit je, kompletně most natřít, položit novou vrstvu všech izolací, podkladní asfalt, osadit nová svodidla, opravit dilataci, což jsou otvory v části mostu tak, aby se mohl v rámci počasí roztahovat a smršťovat, osadit nové dopravní značení a zprovoznit co nejdříve," objasnil postup prací Ondřej Šuch z firmy Skanska.

Termín dokončení obnovy celého mostu je stanoven na polovinu září. "Nejpozději 1. září bude celý most zprovozněn, pak už se budou provádět práce, které nezasáhnou do provozu," řekl Jan Rýdl, mluvčí ŘSD. Náročnost opravy bude jasná, až po odkrytí vrchních vrstev. "Podle stavu izolace a spodních vrstev se bude odvíjet technologie a také finanční náročnost," dodal mluvčí ŘSD.

Na mostě bude pracovat několik desítek lidí. K tomu Ondřej Šuch řekl, že je mezi nimi řada specialistů, kteří musí obsluhovat frézy nebo laserem naváděné stroje.

Jiné automobily, než ty, které patří zhotoviteli, se na opravovaný úsek mostu nedostanou. "Přesto si musíme dávat pozor, přeci jen pracujeme nad řekou ve výšce," podotkl Šuch.

Podle ŘSD bude po opravě životnost mostu prodloužena o dalších 15 až 20 let.

Město počítá s tím, že lidé jedoucí přes centrum nebo do Boletic využijí sousední Tyršův most. "V době dopravní špičky se i tam mohou tvořit kolony," upozornil Stínil.

Ve městě jsou i jiné uzavírky. Pracuje se na silnici směrem na Boletice, v Litoměřické ulici se upravují chodníky a křižovatka. Další uzavírka je potom v Obloukové ulici. Zde se připravuje vjezd do nového supermarketu. Omezení se tam týkají také městské hromadné dopravy.

Kvůli pracím na železničním mostě se v tomto týdnu na dva dny uzavře cesta z Děčína do Dolního Žlebu. Do Dolního Žlebu motoristé od 13. do 15. července přes den nevjedou. V této době budou moci bezplatně využít přívoz.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru