Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Děčíně spouští projekt chytrých zastávek

V letošním roce byl v Děčíně spuštěn projekt „chytrých“ zastávek. Už loni si cestující mohli vyhledávat jednotlivé spoje pomocí Google Maps, nyní přišlo město ve spolupráci s děčínským dopravním podnikem s další novinkou.

8:12 / 20. února 2023
V Děčíně spouští projekt chytrých zastáveki

Foto: Ukázka zastávky s nalepeným QR kódem. Zdroj: SDP ČR

Město Děčín ve spolupráci s Dopravním podnikem města Děčín připravilo pro cestující městské autobusové dopravy projekt chytrých zastávek. To znamená, že některé autobusové zastávky budou disponovat velkým QR kódem, který po načtení fotoaparátem mobilního telefonu nabídne cestujícím nejbližší spojení právě z této zastávky. Po naskenování se také zobrazí i mapa s místem, kde se daný spoj aktuálně nachází, nebo případné zpoždění spoje.

Na projektu chytrých zastávek se podílela velká skupina lidí a to nejen z dopravního podniku, ale i z magistrátu. „Výsledkem jsou opravdu komplexní odjezdová tabla z každé zastávky, a to nejen našich městských autobusů, ale i „zelených“ autobusů Ústeckého kraje,“ popsal Jan Skalický, náměstek primátora pro IT a Smart City.

V rámci pilotního projektu bylo vybráno 30 děčínských zastávek s velkou plochou, na kterou se dá nalepit QR kód. Polepení zastávek ale proběhne až za vhodných klimatických podmínek.

Na zastávkách, kde nebudou k dispozici velké QR kódy, si mohou cestující načíst malé QR kódy, které jsou v rohu každého klasického jízdního řádu.

Pro vyhledání nejbližšího odjezdu ze zastávky z domova pak také slouží webové stránky na zobrazení tabla – www.odjezdydecin.cz. „Na základě těchto dat, která vytvořil Dopravní podnik města Děčína, můžeme cestujícím nabídnout užitečnou službu. Tímto bych jim chtěl poděkovat za výborný výsledek jejich profesionální práce,“ uvedl Martin Strnad, koordinátor Smart City města.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru