Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Dobříši začnou přípravné práce na stavbu mostního provizoria v Pražské ulici

V Dobříši na Příbramsku začnou v úterý přípravné práce na stavbu mostního provizoria, které dočasně nahradí uzavřený kamenný most v Pražské ulici. Náklady na instalaci, pronájem a údržbu mostního provizoria jsou téměř pět milionů korun, informovala dnes ČTK mluvčí krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová. 

11:54 / 15. března 2022
V Dobříši začnou přípravné práce na stavbu mostního provizoria v Pražské ulicii

Foto: pribram.cz

Památkově chráněný most přes Pilský potok je v havarijním stavu a doprava přes něj není bezpečná. Silničáři ho proto museli počátkem února uzavřít. S montáží mostního provizoria chtějí začít co nejdříve, aby se snížily negativní dopady na plynulost dopravy. Pokud nenastanou komplikace, první auta by přes provizorní most mohla přejet v první polovině dubna.

Mostní provizorium bude mít podle Kučerové vysokou zatížitelnost, takže po něm budou moci přejíždět kromě osobních vozů i autobusy a těžké nákladní vozy. Kromě toho cestáři začínají řešit samotnou opravu kamenného mostu, která by měla začít v příštím roce.

Most přes Pilský potok silničáři původně chtěli zbourat a nahradit novou stavbou. Okrašlovací spolek města Dobříše s tím ale nesouhlasil a inicioval protestní petici, kterou podpořili dobříšští i středočeští zastupitelé. Most byl předloni prohlášen památkou, a byla tak definitivně odvrácena jeho demolice.

Historický most byl podle petice vybudovaný kolem roku 1830 jako miniaturní replika Karlova mostu v Praze. Předseda Okrašlovacího spolku Petr Kadlec upozornil na to, že jde o poslední klasický kamenný most v Dobříši, který vydržel do současnosti. Most údajně vznikl na památku tragické události, kdy se s nevěstou Marií Annou Kloibrovou z Českého Krumlova v červnu 1829 v brodu převrhl kočár a dívka se v rozvodněném Pilském potoce utopila. Stavbu zaplatila její rodina.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru