Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum!

V Dolní Lipce brzy začne projektování železničního muzea. Rada Pardubického kraje totiž schválila výběr zpracovatele projektové dokumentace pro vybudování muzea.

8:16 / 1. září 2022
V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum! i

Foto: V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum! (zdroj fotky: Facebook Pardubický kraj).

Předpokládaná hodnota záměru čítá 62 milionů korun. Na realizaci bude uplatněn operační program INTERREG Česko – Polsko. „Postupnými kroky pokračujeme v přípravě na vybudování železničního muzea v prostorách depa v železniční stanici Dolní Lipka. Projekt zahrnuje rekonstrukci stávajících historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní a vybudování nové točny, která je důležitá pro umístění exponátů parních lokomotiv na centrální ploše muzea,“ upozornil pro facebookový profil Pardubického kraje hejtman Martin Netolický. Součástí projektu je výstavba vstupního objektu se zázemím pro návštěvníky a přístřešku pro lokomotivy. „Předpokládané náklady stavební části činí 62 milionů korun včetně daně,“ dodal Netolický.

Rada Pardubického kraje schválila v pondělí 29. srpna zpracovatele projektové dokumentace pro vybudování železničního muzea v Dolní Lipce. „V současné době máme budovy pronajaty od Správy železnic a Českých drah. Tyto objekty jsou postupně vykupovány, abychom celý areál získali do svého vlastnictví,“ prozradil Martin Netolický. Ten dále uvedl, že provozovatelem železničního muzea v Dolní Lipce by mělo být Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku, které pro kraj zároveň zajišťuje úspěšné letní jízdy parních vlaků. „Jedná se o obdobný režim, který již několik let funguje na tvrzi Bouda,“ vysvětlil hejtman.

Část projektu by měla pokrýt dotace

Projektová dokumentace by měla být hotová na jaře příštího roku„Podle zadávacích podmínek je termín na zpracování projektové dokumentace stanoven na 180 dní od vstupu smlouvy o dílo v účinnost. Z toho plyne, že projektová dokumentace by mohla být v ideálním případě hotová v březnu 2023,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

Jak je uvedeno v tiskové zprávě Pardubického kraje, část projektu by měla pokrýt evropská dotace. „Od samého počátku připravujeme projekt pro čerpání evropských fondů v rámci operačního programu INTERREG Česko – Polsko. Naším partnerským projektem je muzeum ve městě Dzierżoniów. Předpokládáme, že informaci o tom, zda jsme s tímto projektem uspěli, bychom měli obdržet koncem roku 2023,“ řekl krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

 

Autor: Filip Červinka (Zdroj: Pardubický kraj)

V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum! Foto: V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum! (zdroj fotky: Facebook Pardubický kraj).. V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum! Foto: V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum! (zdroj fotky: Facebook Pardubický kraj).. V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum! Foto: V Dolní Lipce vyroste železniční muzeum! (zdroj fotky: Facebook Pardubický kraj)..
zpět na články

inzerce

nahoru