Otevřít menu
Doprava dnes
-

V hlavním městě Litvy bude jezdit 91 českých trolejbusů

Škoda Group zvítězila ve výběrovém řízení na dodávku moderních trolejbusů do litevského Vilniusu. Smlouva s dopravcem JSC „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) zahrnuje dodávku 91 vozidel typu Škoda 32 Tr v celkové hodnotě dosahující 1,3 mld. Kč.

11:57 / 19. května 2023
V hlavním městě Litvy bude jezdit 91 českých trolejbusůi

Foto: acri.cz

Vozový park litevské metropole tak získá moderní vozy, které přispějí k čistšímu a zdravějšímu prostředí pro život. Dodávka trolejbusů bude probíhat v letech 2024 a 2025. Zakázka je dalším úspěchem skupiny v tomto regionu. Ve Vilniusu je od roku 2018 v provozu celkem 41 trolejbusů s trakční výzbrojí Škoda, dalších 125 trolejbusů dodala v minulosti skupina do lotyšské Rigy. Dlouhodobě se tak řadí mezi největší výrobce trolejbusů v Evropě. V Litvě navíc Škodovka dodala kromě trolejbusů  i 13 dvoupodlažních vlaků a zajímá se i o další zakázky na elektrické vlakové jednotky.

„Pobaltí je jedním z našich nejdůležitějších regionů, jelikož jsme sem dodali již stovky vozidel,“ popisuje Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group. „V Litvě jsou v provozu vedle našich trolejbusů i naše dvoupodlažní elektrické jednotky a máme velký zájem zapojit se i do dalších výběrových řízení na vlaky. Jsme nadšení, že našimi produkty můžeme pomoci vytvořit ekologičtější a pohodlnější systém veřejné dopravy pro obyvatele Litvy,“ dodává.

„Trolejbusy s trakčními bateriemi a dynamickým dobíjením z trakčního vedení představují vysoce účinnou technologii s obrovským ekonomickým i ekologickým potenciálem. Další výraznou výhodou je, že tato vozidla nevyžadují výstavbu další infrastruktury pro nabíjení, tak jako je tomu v případě elektrobusů. Nová vozidla také významně sníží stávající náklady na opravy a nepohodlí cestujících, čímž zajistí rychlejší, včasnější a pohodlnější jízdy jak pro naše řidiče, tak pro cestující. Tento typ trolejbusu je lépe ovladatelný, pohodlnější a v případě potřeby dokáže objíždět překážky nejen na křižovatkách, ale i v okolních ulicích, čímž se systém veřejné dopravy stane ještě flexibilnějším a efektivnějším,“ uvedl Darius Aleknavičius, generální ředitel VVT.

Téměř stovka nízkopodlažních trolejbusů Škoda 32 Tr z dílny Škoda Group bude brázdit ulice hlavního města Litvy. Tato dvanáctimetrová vozidla budou opatřena trakční baterií pro autonomní jízdu na vzdálenost nejméně 20 km. Dobíjení baterie je možné přímo z trakčního vedení během jízdy (tzv. In-Motion-Charging). Alternativně je možné dobít baterie v depu prostřednictvím konektoru CCS2. Bezpečnost provozu i vyšší komfort řidičů zajistí moderní kamerový systém určený ke sledování provozu před vozidlem, stejně tak systém „Mirror Eye“ nahrazující klasická vnější zpětná zrcátka.

Autor: Petr Dejnožka (zdroj: acri.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru