Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Hradci Králové je testován první kloubový elektrobus

Hradecký dopravní podnik testuje první kloubový elektrobus SOR NS 18 Electric zapůjčený od výrobce SOR Libchavy. Aktuálně je elektrobus zkušebně nasazen na vybrané linky MHD.

8:12 / 30. března 2023
V Hradci Králové je testován první kloubový elektrobusi

Foto: Kloubový elektrobus SOR NS 18 Electric. Zdroj: DPMHK

Jako první mezi českými dopravními podniky testuje Dopravní podnik města Hradec Králové (DPMHK) kloubový elektrobus SOR NS 18 Electric (elektrická verze kloubového autobusu NS 18). Podniku vůz zapůjčila společnost SOR Libchavy spol. s r.o., která elektrobus představila v listopadu loňského roku na veletrhu CzechBus.

„Po instalaci odbavovacího systému bychom ho chtěli v Hradci Králové vyzkoušet na běžných linkách MHD s cestujícími a to především č. 9, 23 a 24. Zatím máme dohodu s výrobcem do 5. května, případně si ho můžeme ponechat i déle,“ informoval Zdeněk Abraham, ředitel DPMHK.

Aktuálně jezdí elektrické autobusy v Hradci Králové na pěti linkách. V lednu tohoto roku oslavil hradecký dopravní podnik s elektrobusy 4 miliony ujetých kilometrů.

První zakázka tohoto typu elektrobusu poputuje do Kladna, kam se přemístí i vůz nyní testovaný v Hradci Králové.

Parametry elektrobusu

Kloubový elektrobus SOR NS 18 Electric je celonízkopodlažní. Je vybaven velkokapacitní trakční baterií o kapacitě 600kWH s garantovaným dojezdem na jedno nabití až 350 km. Vůz lze nabíjet v pomalém režimu přes noc, zároveň je také vybaven systémem OPPCharge, pro průběžné automatické nabíjení během dne na lince pomocí pantografu umístěného na střeše.

Vozidlo je plně klimatizované, vybavené vnitřním i vnějším kamerovým systémem. Cestující určitě potěší připojení k Wi-Fi či USB zásuvky.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: DPMHK)

V Hradci Králové je testován první kloubový elektrobus Foto: Kloubový elektrobus SOR NS 18 Electric. Zdroj: DPMHK.
zpět na články

inzerce

nahoru