Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Hradci Králové se zvýší počet zastávek na znamení

Od tohoto týdne vzroste v Hradci Králové počet zastávek na znamení. Dopravní podnik si od tohoto kroku slibuje úspornější a plynulejší jízdu. Z celkového počtu všech zastávek MHD bude těch na znamení zhruba čtvrtina.

18:37 / 12. prosince 2022
V Hradci Králové se zvýší počet zastávek na znameníi

Foto: DPMHK zvýší počet zastávek na znamení. Zdroj: Dopravní podnik města Hradec Králové

Dopravní podnik města Hradec Králové zvýší od tohoto pátku 16. prosince počet zastávek „na znamení“. Toto rozhodnutí má zajistit plynulejší a komfortnější jízdu MHD. Dále má tento krok vést k úspoře nákladů a snížení hluku v daných lokalitách. Tím, že autobus nebo trolejbus zastaví na znamení cestujících, se omezí zbytečné zastavování a klesá nejenom hluk, ale i emise. Dopravní krok také uspoří pohonné hmoty a elektřinu, čímž se sníží opotřebení vozidel. Pro ostatní cestující bude také cestování pohodlnější z toho důvodu, že s omezením otevírání dveří se v zimě ve vozidle snáze udrží teplo a v létě chlad vyrobený klimatizací.

Hradec Králové disponuje zhruba 200 zastávkami, z toho jich je na znamení aktuálně 37 a k nim přibyde nových 15. Půjde například o zastávky Jana Černého, Kavák, Na Okrouhlíku, Park Golf, Slatina zastávka, Sněžka, Zámeček. Převážná část zastávek na znamení se nachází na okrajových částech linek.

„Zastávky na znamení zřizujeme na méně frekventovaných místech, kde není tak velká poptávka a nastupuje nízký počet cestujících,“ uvedl František Meduna, mluvčí dopravního podniku.

Dopravní podnik města Hradec Králové provozuje 8 trolejbusových linek, 20 autobusových a 4 linky jsou noční. V důsledku koronavirové krize cestuje hradeckou MHD daleko méně lidí. V roce 2019 přepravil podnik 38 milionů pasažérů, v loňském roce využilo jízdu MHD cca 32 milionů cestujících.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru