Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Jablonci už mapují škody na silnicích po zimním období. Na opravy mají 30 mil. Kč

V Jablonci nad Nisou mapují škody, které na městských komunikacích zůstaly po zimě. Na většině míst už roztál sníh. Zaměstnanci správy komunikací města už zjišťují poškození, aby mohli vypracovat plán oprav. V rozpočtu je na ně připraveno 30 milionů korun, sdělila ČTK mluvčí Jana Fričová.

7:04 / 27. února 2022
V Jablonci už mapují škody na silnicích po zimním období. Na opravy mají 30 mil. Kči

Foto: pixabay.com

"Zimní údržba v Jablonci probíhá od 1. listopadu do konce března, není ale nic zvláštního, když ještě v březnu ve městě napadne sníh. Proto s velkoplošnými opravami můžeme začít nejdříve v dubnu," dodal náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Podle něj se v letošním roce podařilo na opravy vyčlenit o polovinu více peněz než v minulých letech. "V předešlých letech rozpočty obvykle počítaly na opravu silnic s 20 miliony korun," doplnil primátorův náměstek.

Podle Martina Černého, vedoucího správy komunikací, zanechala letošní zima na silnicích skutečně hodně škod. "V posledních dnech nás občané upozorňují na výmoly, výtluky a jiná poškození asfaltových povrchů. Sami si také děláme seznam škod pro budoucí sestavení plánu letošních oprav. Je však nutné připomenout, že ne všechna poškození, na která nás lidé upozorňují, se týkají města Jablonec, mnoho jich je také na silnicích státních a krajských," uvedl Černý.

Výrazné výkyvy teplot v letošní zimě jsou podle sdělení Černého příčinou velkého poškození komunikací; v noci mrzne a přes den teploty stoupají vysoko nad nulu. Podle něj není možné začít s velkými opravami už teď, protože dlouhodobé předpovědi počasí hlásí stále sněžení a noční teploty pod bodem mrazu. "Můžeme opravit některé nejhorší výtluky studenou balenou asfaltovou směsí, to je však pouze oprava provizorní, která nevydrží dlouho, a přitom je poměrně nákladná," dodal.

Jablonec také letos počítá s poměrně velkým objemem peněz na rekonstrukce komunikací a infrastruktury. Do obnovy komunikací a infrastruktury půjde 60 procent z celkových 418 milionů korun vyčleněných v rozpočtu na investice.

 

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru