Otevřít menu
Doprava dnes
-

V jednání je posílení spojů do Bruselu, o které usiluje stát. V létě by lety na západ Evropy měly vzrůst

Česká republika jedná s belgickými aerolinkami Brussels Airlines o případném letním posílení spojů mezi Prahou a Bruselem, a to na základě nedostatečných kapacit na trase během českého předsednictví v Radě EU. Belgičané zatím přislíbili využití větších letadlech na daných spojích. Od září by měly být přidány nové lety.

15:15 / 14. června 2022
V jednání je posílení spojů do Bruselu, o které usiluje stát. V létě by lety na západ Evropy měly vzrůsti

Foto: Letadlo Brussels Airlines. Zdroj: Brussels Airlines.

Uvědomujeme si však složitou situaci na straně dopravců

Do belgické metropole v současnosti létají třikrát denně Brussels Airlines a sedmkrát týdně Ryanair. Původně měly letos do Belgie létat také tuzemské ČSA, které však už v dubnu pravidelné spojení zrušily. Tím z letového řádu pražského letiště vypadly dva ranní lety. Brussels Airlines navíc plánovaně během léta zredukují provoz na neupřesněný počet letů. Státu tak před startem předsednictví v Radě EU, kdy se očekává velký nárůst počtu cestujících na linkách mezi Prahou a Bruselem, vznikl problém s nedostatečnými kapacitami. Ty navíc umocňuje skutečnost, že na hlavní bruselské letiště Zaventem, ze kterého je to do centra kolem 12 kilometrů, létají pouze Brussels Airlines. Irský Ryanair má základnu na letišti v Charleroi, které je však od centra belgického hlavního města přes 60 kilometrů.

Stát i pražské letiště proto jednají s belgickými aerolinkami Brussels Airlines o možném posílení letů. To je ovšem během sezony velmi komplikované, dopravci už totiž mají všechny lety naplánované dlouho dopředu a běžně tak nemají k dispozici volná letadla. "I přes toto máme od Brussels Airlines přislíbeno, že na vybraných spojeních, kde jsou nasazeny letadla typu A319, budou kapacity navýšeny na letadla A320 s vyšší sedačkovou kapacitou," řekla Klára Divíšková, mluvčí Letiště Praha.

To však nejspíš stačit nebude. Stát proto s aerolinkami dál jedná. Podle Zemana cílí zejména na červenec, září a říjen, což budou nejvytíženější období. "Uvědomujeme si však složitou situaci na straně dopravců, nicméně stále hledáme možnosti," dodal mluvčí ministra pro evropské záležitosti Marek Zeman.

Podle Divíškové mohou kapacitní problémy vzniknout hlavně během července, kdy jsou v Praze plánovaná jednání celé EU. "Bohužel ale nikdo nemůže v tuto chvíli garantovat počty cestujících v průběhu obou měsíců," podotkla. Naopak od září by se situace měla na trase zlepšit, Brussels Airlines by totiž na trase měly létat ve větším počtu spojů.

Cesta do Bruselu je v aktuální době velmi složitá, protože aerolinky ČSA kvůli rentabilnosti musely své spoje do Belgie zrušit. Dalších alternativ není mnoho. Přímé vlakové spojení mezi Prahou a Bruselem neexistuje. Možným způsobem dopravy je ještě automobil, kterým cesta trvá zhruba 9 hodin.

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru