Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Jihlavě se těší na opravu kanalizace a silnice v ulici Jiřího z Poděbrad

Hlavní část rekonstrukce kanalizace v ulici Jiřího z Poděbrad v Jihlavě a stavba nového povrchu silnice bude pokračovat od konce zimy a hotovo má být v létě. Dodavatelem stavebních prací za 19 milionů korun je firma COLAS.

21:25 / 5. ledna 2022
V Jihlavě se těší na opravu kanalizace a silnice v ulici Jiřího z Poděbrad i

Foto: Město Jihlava

Naplno začnou práce v ulici hned po zimní přestávce. Dodavatelská firma COLAS se zavázala, že rekonstrukci ulice Jiřího z Poděbrad zahájí nejpozději 1. dubna. Na realizaci má pak maximálně 120 dnů. Přestože si staveniště převzala firma na podzim po podpisu smlouvy, byly práce kvůli klimatickým podmínkám přerušeny až do jarních měsíců. „Nemohli jsme si dovolit rozkopat na zimu ulici, začít pokládat potrubí a pak kvůli mrazům a sněžení nezajistit lidem dopravní obslužnost, vysvětlil radní města pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Nový projekt s oddílnou kanalizací


Původní rekonstrukce, která začala v roce 2018, počítala pouze s opravou povrchu vozovky. Během prací se však zjistilo, že je v havarijním stavu kanalizace. Město ale nebylo jejím vlastníkem, vedlo spory se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko a nemohlo tak do rekonstrukce investovat. To se však změnilo v loňském roce, kdy vodohospodářskou infrastrukturu konečně do své správy získalo město Jihlava. „Museli jsme udělat nový projekt, ve kterém je oddílná kanalizace, tedy zvlášť potrubí na dešťovou vodu a zvlášť na odpadní vodu. Město tam chce mít kanály minimálně na příštích sto let, proto je chceme udělat pořádně, správně a v souladu s aktuálními požadavky,“ doplnil Jaroslav Vymazal.

Po nové silnici by se mělo jezdi v polovině roku


Smlouva s původní dodavatelskou firmou PORR byla ukončena marným uplynutím lhůty pro zhotovení stavby k 31. 12. 2020 a následným nepodepsáním dodatku ze strany firmy, který měl prodloužit dobu realizace. Město proto vypsalo nové výběrové řízení, ve kterém zvítězila právě firma COLAS. Cena díla je necelých 19 milionů korun včetně DPH. Po nové silnici by se mělo začít jezdit letos v létě.

 

Autor: Jakub Cimburek (Zdroj: TZ města Jihlava)

zpět na články

inzerce

nahoru