Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Jihlavě vzniknou na přelomu roku nové trolejbusové linky!

Cestující jihlavskou MHD čekají na konci letošního nebo na začátku příštího roku podstatné změny ve vedení linek trolejbusů a autobusů. Vzniknou dvě nové trolejbusové a jedna autobusová linka a zrušeny budou tři autobusové linky. Uvedl to Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) ve své tiskové zprávě.

7:47 / 29. srpna 2022
V Jihlavě vzniknou na přelomu roku nové trolejbusové linky! i

Foto: V Jihlavě se dočkají nových bezemisních trolejbusů (zdroj: Jihlavská Drbna).

Cestující, kteří vyrazí na přelomu roku jihlavskou MHD, se musí připravit na podstatné změny v zažitých zvyklostech vedení i označení spojů. Lidé se budou těšit z mnohem většího komfortu a rychlosti cestování. V Jihlavě se navíc dočkají moderních bezemisních trolejbusů, a to není zdaleka vše! Nové trasování linek MHD navíc umožní mezi spoji pravidelný interval, čímž se odstraní současné sjíždění spojů na zastávkách. „Znamená to, že nové trolejbusové linky G a H a autobusová linka č. 2 budou ve společném úseku Chlumova - Na Růžku - Bosch Diesel vedeny tak, aby byl mezi spoji pravidelný odstup v řádu šesti až sedmi minut,“ uvedl předseda představenstva DPMJ Radim Rovner.

V souvislosti s dokončením nové trolejbusové trati na Bedřichov už DPMJ ve spolupráci se statutárním městem Jihlava připravuje změny v linkovém vedení městské hromadné dopravy. V oblastech Horního Kosova, Červeného Kříže a Antonínova Dolu nahradí stávající autobusy nové trolejbusové linky.

Veškeré změny vstoupí podle slov Radima Rovnera v platnost koncem letošního nebo začátkem příštího roku, a to v návaznosti na úplné dokončení nové trolejbusové trati na konečnou Bosch Diesel. O přesném termínu budou cestující v dostatečném časovém předstihu informováni. S dalšími změnami linek se počítá v průběhu roku 2023, po úspěšném náběhu první fáze úprav.

Seznam změn v jihlavské MHD:

Autobusové linky s čísly 3, 5 a 12 budou zrušeny a vzniknou nové trolejbusové linky G a H a autobusová linka č. 2. Změny linek jihlavské MHD schválila Rada města Jihlavy na svém 102. zasedání 28. července 2022. „Změny povedou ke zvýšení komfortu cestujících, k lepší návaznosti spojů a hlavně k výraznému zvýšení podílu elektrické, bezemisní trakce v MHD v Jihlavě,“ uvedl radní města Jihlavy pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Nová trolejbusová linka G bude jezdit po trase Horní Kosov - Žižkova - Masarykovo náměstí - Chlumova - Na Růžku - Bosch Diesel - Jipocar - Antonínův Důl, na této lince budou nasazovány parciální trolejbusy.

Nová trolejbusová linka H bude obsluhovat úsek od Zadního Bedřichova k Poliklinice po trase Bosch Diesel - Zadní Bedřichov - Na Růžku - Chlumova - 17. listopadu - Poliklinika, tato linka bude zajišťována klasickými trolejbusy a bude vedena pod trolejemi v celé délce.

Nová autobusová linka č. 2 bude jezdit mezi Velkým Beranovem a Zbornou po trase Velký Beranov - Malý Beranov - Helenín - Masarykovo náměstí - Chlumova - Na Růžku - Smrčenská - Krematorium a Zborná s tím, že z Velkého Beranova, Malého Beranova a Helenína budou zachovány přímé spoje do průmyslových zón Pávov a Střítež.

Stávající linka č. 4, která obsluhuje Heroltice, Moravské Kovárny a průmyslovou zónu v Hruškových Dvorech, bude prodloužena a končit už nebude na Masarykově náměstí, ale na konečné V Ráji.

 

Autor: Filip Červinka (Zdroj: DPMJ)

zpět na články

inzerce

nahoru