Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Kladně bude jezdit dohromady osmnáct elektrobusů

Kladno elektrobusové. Od roku 2024 se výrazně rozroste počet elektrobusů v rámci Městské hromadné dopravy v Kladně, o financování projektu se podělí evropské dotace, město Kladno a skupina Arriva.

14:12 / 10. listopadu 2022
V Kladně bude jezdit dohromady osmnáct elektrobusů

Na linkách kladenské městské dopravy bude od roku 2024 jezdit 18 elektrobusů. K současným dvěma přikoupí dopravce ČSAD MHD Kladno dalších 16. Osm z nich bude v obvyklé délce, osm v prodloužené pro přepravu většího počtu cestujících.

"Za osm elektrobusů standardní délky zaplatíme 91 milionů korun, za osm kloubových elektrobusů téměř 141 milionů bez DPH. Obvyklý elektrobus má troje dveře a nabízí 34 míst k sezení a 72 míst k stání. Kloubový elektrobus je čtyřdveřový, využít ho může až 48 sedících lidí a dalších 102 stojících cestujících," uvedl generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. Část nákladů zaplatí dopravce z vlastních peněz a s pomocí skupiny Arriva, část by měla pokrýt evropská dotace.

ČSAD MHD Kladno požaduje vybavení vozů standardizovanou dobíjecí zásuvkou CCS Combo 2 umožňující jak pomalé (Overnight Charging), tak výkonnější dobíjení o výkonu 100-150 kW a zároveň čtyřpólovým pantografem na rychlodobíjení o výkonu min. 300 kW. Při plánované kombinaci pomalého nočního a rychlého dobíjení mají být elektrobusy obou kategorií schopné shodně ujet minimálně 330 km. Vozy standardní délky mají mít minimální obsaditelnost 80 cestujících, článkové elektrobusy poté 130 osob. Požadováno je elektrické vytápění a naplnění podmínek vycházejících z dokumentu „Technické a provozní standardy pro vybavení vozidel MHD v Kladně pro období 2021 – 2031“.

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z ČTK)

 

zpět na články

inzerce

nahoru