Otevřít menu
Doprava dnes
-

V květnu zemřelo při dopravních nehodách zatím 44 lidí, o dva méně než loni

V květnu zemřelo na českých silnicích zatím 44 lidí, to je o dva méně než ve stejném období loni. Od začátku roku si dopravní nehody dosud vyžádaly 183 obětí na životech. Je to o 28 víc oproti prvním pěti měsícům minulého roku, které ale výrazněji než letos ovlivnila omezení proti šíření koronaviru. Předběžnou bilanci dnes ČTK sdělil Jan Straka.

12:24 / 1. června 2022
V květnu zemřelo při dopravních nehodách zatím 44 lidí, o dva méně než loni

Během května evidovali policisté zhruba 8500 nehod, které 44 lidí nepřežilo, dalších 125 osob bylo zraněno těžce a bezmála 2100 lehce. S výjimkou lehkých zranění jde ve srovnání s loňským květnem o mírný pokles.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patřilo stejně jako v jiných měsících nevěnování se řízení a nesprávný způsob jízdy. U nehod s tragickými následky to byla nepřiměřená rychlost.

Nehody v květnu nepřežilo 16 řidičů osobních automobilů a tři spolujezdci, jeden řidič nákladního vozidla a tři spolujezdci, osm motocyklistů a jeden spolujezdec na motorce, sedm cyklistů a pět chodců. Bilanci mohou zhoršit ještě dnešní odpolední a večerní nehody.

Nejtragičtějším dnem končícího měsíce byl čtvrtek 19. května, kdy na silnicích zahynuli čtyři lidé. Při nehodě mezi obcemi Borová a Krouna na Chrudimsku ten den zemřel čtyřiašedesátiletý řidič osobního automobilu a jeho o dva roky starší spolujezdkyně. Z dosud nezjištěných příčin vyjel vůz Ford Focus mimo vozovku a narazil do stromu. Dva lidí nepřežili ani střet dodávky s kamionem na 45. kilometru dálnice D8 na Litoměřicku ve směru na Prahu.

Statistiky jsou zatím předběžné, mohou se ještě změnit. Vyšetřování může například ukázat, že skutečnou příčinou úmrtí nebyla dopravní nehoda, ale zdravotní potíže řidiče. Dodatečně se naopak připočítávají do počtu obětí ti, kteří zemřeli do 24 hodin po nehodě.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru