Otevřít menu
Doprava dnes
-

V letošním roce budou zahájeny opravy silnic poničených při stavbě D35

ŘSD spolu s Pardubickým krajem řeší, jakým způsobem se budou opravovat silnice, které sloužily jako návozové trasy při stavbě dálnice D35 a poškodila je těžká technika.

8:04 / 17. února 2023
V letošním roce budou zahájeny opravy silnic poničených při stavbě D35i

Foto: Opravy silnic budou probíhat v několika etapách. Zdroj: Pardubický kraj

Pardubický kraj s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) pracují na systému, jakým způsobem budou opraveny silnice poničené při stavbě dálnice D35. Jedná se o silnice, které byly využívány jako oficiální návozové trasy.

„V současné době probíhá rozdělení oprav do jednotlivých etap tak, aby nedošlo k příliš velkým komplikacím pro řidiče. Pardubický kraj a Ředitelství silnic a dálnic spolupracují také na investorské přípravě,“ informoval Michal Kortyš, náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu.

V rámci probíhajících příprav došlo ke koordinačnímu jednání, na kterém byly opravy rozděleny do tří kategorií podle priority. Ty však budou ještě upraveny dle požadavků Pardubického kraje. Opravy silnic budou realizovány v rozsahu míry poškození vozovky. U některých bude muset dojít ke kompletní rekonstrukci, u jiných se budou vyměňovat pouze krytové vrstvy vozovky, případně dojde k lokálním sanacím. Řidičům by opravy neměly příliš komplikovat jízdu, jelikož pro všechny opravované úseky silnic jsou už navrženy objízdné trasy.

Některé opravy budou realizovány ještě v tomto roce, a to s ohledem na objízdné trasy, dopravní obslužnost a také připravenost všech potřebných povolení.

Opraví se např. úseky Dašice – Dolní Ředice na silnici III/32253, Dolní Ředice – Drahoš – Rokytno na silnici III/29819, III/29810 od Sezemic až po Bukovinu nad Labem nebo silnice III/28823 v úseku Hrachoviště – Borek. Opraveny budou také silnice v úsecích Dříteč – Újezd u Sezemic nebo Rokytno – Chvojenec – křížení s I/35.

Odhaduje se, že na opravu silnic poškozených při stavbě dálnice D35 bude potřeba cca 613 milionů Kč bez DPH.

„Dobrou zprávou je, že Správa a údržba silnic Pardubického kraje by na celkovou částku měla přispívat 28 procenty, zbylých 72 procent financuje Ředitelství silnic a dálnic. Některé opravy už proběhly nebo budou probíhat letos. Vzhledem k tomu, že poškozené silnice jsou koncentrovány na malém území, je nesmírně důležité opravovat postupně tak, aby nedocházelo k dopravním komplikacím a byla zachována dopravní obslužnost,“ zakončil Kortyš.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru