Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Liberci bude jeden rok jezdit historická tramvajová souprava z Prahy

Do areálu tramvajové vozovny DPMLJ dorazila historická tramvajová souprava z podnikového muzea MHD pražského dopravního podniku. Tramvaje budou v Liberci jezdit v rámci připravovaných akcí pro veřejnost v průběhu celého roku.

12:11 / 29. března 2024
V Liberci bude jeden rok jezdit historická tramvajová souprava z Prahyi

Foto: Zapůjčená historický tramvajová souprava. Zdroj: SDP ČR

Na speciálním silničním návěsu dorazila do areálu tramvajové vozovny Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) v Liberci zapůjčená historická tramvajová souprava. Na zápůjčce historických vozů se domluvil za oboustranně výhodných podmínek Boveraclub a DPMLJ s Dopravním podnikem hlavního města Prahy (DPP).

V podnikovém muzeu MHD v pražských Střešovicích aktuálně probíhá stavba nových výstavních hal pro muzejní autobusy a užitková vozidla, a tak DPP využil příležitosti uložit jednu tramvajovou soupravu právě v Liberci. Realizace stavby ve Střešovicích totiž omezuje prostor pro tramvaje z expozice.

DPMLJ tak bude mít na jeden rok zapůjčenou historickou tramvajovou soupravu na rozchodu 1435 mm pro příležitostný provoz v celé své tramvajové síti. Nejen fanoušci historických tramvají se tak mohou těšit především na tradiční sváteční jízdy. Historická souprava vyjede na trať vždy ve dnech státních svátků a také o letních prázdninách se každou sobotu uskuteční jízdy pro místní i návštěvníky Liberce a jeho okolí. Tyto jízdy budou v organizaci Boveraclubu za podpory Libereckého kraje.

„S kolegy z pražského podnikového muzea dlouhodobě spolupracujeme, nezanedbatelná je jejich pomoc při rekonstrukcích historických tramvají v Liberci, ať již v podobě konzultací či poskytnutím náhradních dílů. Je to ocenění naší činnosti, že nám soupravu do Liberce zapůjčí na celý rok. Bez spolupráce s DPMLJ a podpory ze strany kraje by se ale zápůjčka nepovedla,“ popsal Tomáš Krebs, předseda spolku Boveraclub.

Zapůjčený motorový vůz byl vyroben v roce 1915 firmou Ringhoffer. Vlečný vůz pochází z roku 1930 a byl vyrobenou stejnou firmou.

DPMLJ zapojí historické tramvaje i do programu Dne otevřených dveří, jež proběhne v září tohoto roku.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru