Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Liberci budou mít sdílené koloběžky s funkcí rozpoznávání nebezpečné jízdy

Od léta budou sdílené elektrické koloběžky v Liberci vybavené funkcí rozpoznávání nebezpečné jízdy ve dvou lidech. Společnost Bolt, jež koloběžky provozuje, představí ještě jednu novinku, a to test reakčních schopností nejen u koloběžek, ale i elektrokol. Ten vyhodnotí, zda je jezdec střízlivý.

6:02 / 7. června 2022
V Liberci budou mít sdílené koloběžky s funkcí rozpoznávání nebezpečné jízdy i

Foto: Deník/Petr Vodseďálek

ČTK o tom informovala Lucie Krahulcová, manažerka veřejné politiky pro službu mikromobility ve společnosti Bolt.

"Test reakčních schopností bude spuštěn během léta ve vybraných lokalitách, to znamená v blízkosti klubů, barů a diskoték," vysvětlila Krahulcová, podle níž ale společnost místa pro tento test teprve vybere. Ten bude povinný od půlnoci do časných ranních hodin. "Test reakčních schopností bude v aplikaci. Dalo by se říci, že to bude jednoduchá hra, kde zákazník bude muset splnit určitý počet bodů," doplnila manažerka.

Cílem testu reakčních schopností je zvýšení bezpečnosti. Ze stejného důvodu tak Bolt do několika týdnů vybaví všechny koloběžky funkcí zamezující jízdě ve dvou lidech. "Chceme tak zabránit nehodám a zbytečným zraněním, ke kterým dochází, pokud uživatelé nedodržují bezpečnostní doporučení," uvedla Krahulcová.

Společnost provozuje zelené koloběžky v Liberci od loňského roku. Za loňský rok na nich uživatelé této služby najezdili 258 000 kilometrů. Lidé je nejčastěji využívali ráno pro cesty do práce či školy a potom odpoledne; průměrně ujeli vzdálenost do tří kilometrů. "V Liberci bylo loni na 200 koloběžek a využil je každý desátý Liberečan. Letos je poptávka ještě větší," upřesnila Lucie Krahulcová. Po městě tak v letošním roce jezdí o 50 elektrických koloběžek více.

Elektrická kola nabízí firma v Liberci od letoška. K dispozici jich má 160. Kola vyrobená z recyklovaného hliníku ujedou až 90 kilometrů na jedno nabití.

Sdílené koloběžky i elektrokola si zájemci mohou vypůjčit přes aplikaci Bolt. Ta je dostupná na Google Play i App Store. Poté stačí odemknout naskenováním QR kódu. Provoz elektrokol a koloběžek není v Liberci, ve srovnání s jinými městy, dotován radnicí. Za půjčení se tedy platí od první minuty. Dříve byla první čtvrt hodina za půjčení jízdního kola s dotací města zdarma.

Kromě Boltu nabízí sdílené koloběžky v Liberci také společnosti Lime. I ta je provozuje bez radniční dotace.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru