Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Liberci pod Hokejkou budou ulice jednosměrné, město vytvoří nová parkovací místa

Na libereckém sídlišti pod největším panelovým domem ve městě, kterému se přezdívá Hokejka, budou jednosměrné ulice. Nově díky tomuto rozhodnutí přibude na libereckém sídlišti 500 míst k parkování. Reálně jich podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) bude méně.

18:15 / 10. června 2022
V Liberci pod Hokejkou budou ulice jednosměrné, město vytvoří nová parkovací místai

Foto: Parkovací místa "pod Hokejkou". Autor: Luboš Vrabec.

Dnes zde parkují přibližně dvě stovky vozidel

"Na mnoha místech to bude více méně legalizace současného stavu," řekl Šolc. U jednosměrných ulic v oblasti ohraničené ulicemi Hlávkova a Vrchlického budou moci řidiči parkovat na silnici podélně. "Dnes zde parkují přibližně dvě stovky vozidel, na mnoha místech v rozporu se zákonem. Touto organizací dopravy vznikne 505 až 525 nových legálních parkovacích míst," dodal radní Petr Židek (ODS).

Přeznačení ulic by měli pracovníci libereckých technických služeb v části sídlišť Ruprechtice a Nové Pavlovice provést o letních prázdninách, radnice za to zaplatí přes milion korun. Mimo jiné budou muset technické služby odstranit skoro 120 dopravních značek.

Ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě Hokejka o délce 380 metrů je téměř 600 bytů. V nejbližším okolí vymezeném ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně je dalších skoro 1400 bytů. Míst k parkování je v této oblasti ale jen asi 1000, z toho zhruba 750 venkovních. Dalších 250 až 350 aut podle dřívějšího průzkumu radnice stojí v noci na místech, kde by odstavená být neměla.

Pomoci by mělo i rozšíření parkoviště u Hokejky, které je na prostranství vedle Hlávkovy ulice. Jeho kapacita by měla stoupnout o 100 na 153 míst. Práce na rozšíření parkoviště za více než pět milionů korun začaly letos na jaře. Jak ale opozice před několika týdny upozornila, město v té době nemělo ještě vydané stavební povolení. Šolc zahájení stavby před ukončením řízení u stavebního úřadu zdůvodnil tím, že by jinak letos parkoviště nestihli rozšířit do míst, kde byla dosud zeleň. Práce jsou nyní pozastavené a radnice čeká na vydání stavebního povolení. Šolc předpokládá, že ho dostanou v průběhu června.

"Bohužel, pořád přidáváme tu a tam několik parkovacích míst, ale v Liberci jich jsou zapotřebí tisíce. Neděláme si proto iluzi, že jednou provždy vyřešíme problém s nedostatkem parkovacích míst nebo že v každé vybrané lokalitě uspokojíme všechny parkovací potřeby. Ostatně každé sídliště má svá dispoziční specifika. Na druhou stranu chceme občanům alespoň trochu ulevit při hledání vhodného parkingu,“ sdělil Šolc.

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru