Otevřít menu
Doprava dnes
-

V meziročním srovnání zlepšila Skupina ČD hospodaření o 2 miliardy korun

Hospodaření Skupiny ČD se oproti loňskému roku zlepšilo o 2 miliardy Kč. Na situaci měl velký vliv zejména návrat cestujících do vlaků a také postupné oživení mezinárodní dopravy.

10:34 / 28. dubna 2023
V meziročním srovnání zlepšila Skupina ČD hospodaření o 2 miliardy koruni

Foto: V loňském roce přepravily ČD o 36 milionů cestujících více než v roce 2021. Zdroj: ACRI

Dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) činil konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD v loňském roce 396 milionů korun. Hospodaření se tak meziročně zlepšilo o 2 miliardy korun. Na lepším hospodaření se podílel především fakt, že České dráhy v roce 2022 přepravily 157 milionů cestujících, což bylo o 36 milionů více než v roce předchozím. Loňský rok také ČD dosáhly na 7,7 miliard osobokilometrů a průměrná cestovní vzdálenost stoupla na 49 kilometrů.

„Po dvou letech ztrát kvůli pandemii COVID-19 a následném prudkém zdražení vstupů byl právě návrat lidí k cestování vlaky hlavním předpokladem pro to, aby se národní dopravce přiblížil vyrovnanému hospodaření a skončil v mírném zisku před zdaněním. S ohledem na masivní obnovu vozového parku a dohánění historického investičního dluhu však musíme část finančních prostředků na nové investice získávat z cizích zdrojů,“ uvedl Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Obnova vozového parku

České dráhy investovaly v loňském roce zhruba 9 miliard korun do desítek nových vlaků v regionální i dálkové dopravě. V regionech se tak objevily nové jednotky RegioPanter a na linkách Západní expres a Krušnohor byly nasazeny komfortní soupravy InterJet.

Český dopravce plánuje pokračovat v obnově vozového parku i letos. Tento rok investují ČD do nových vlaků 11,5 miliard korun. Kromě již zavedených RegioPanterů budou v krajích převážet cestující nové jednotky RegioFox. V průběhu roku 2024 pak společnost plánuje nasadit dálkové vlaky ComfortJet.

Obnova vozidlového parku je aktuálně finančně zajištěna loňskou podzimní emisí takzvaných zelených dluhopisů a úvěry od Eurofimy.

Nákladní železniční doprava

Pozitivní vliv na zlepšení hospodaření Skupiny ČD měla také nákladní železniční doprava. V meziročním srovnání přepravilo ČD Cargo o 1,4 milionu tun nákladu více. ČD Cargo ovšem pokračuje i v expanzi do zahraničí, čímž prohlubuje spolupráci s významnými zákazníky na mezinárodních přepravách. ČD Cargo však bylo ovlivněno i negativně, a to extrémním růstem nákladů z důvodu zdražení prakticky všech vstupů, které nákladní dopravce musel částečně přenést na zákazníky v podobě dodatečného zvýšení realizačních cen. Energetická krize pak přinesla zvýšenou poptávku po přepravách pevných paliv do elektráren a tepláren.

Podnikatelský plán pro letošní rok počítá s tím, že se hospodaření mateřských Českých drah bude i nadále zlepšovat, a to i u ostatních společností Skupiny ČD.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: TZ ČD)

V meziročním srovnání zlepšila Skupina ČD hospodaření o 2 miliardy korun Foto: Lepší hospodaření Skupiny ČD ovlivnila i nákladní železniční doprava. Zdroj: ACRI.
zpět na články

inzerce

nahoru