Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Německu ušetří za benzin! Zlevňuje i regionální doprava

Řidiči v Německu mohou od začátku června ušetřit až 35 centů (8,70 Kč) na litru benzinu a 17 centů (4,20 Kč) na litru nafty. Pokles cen, který je omezen na tři měsíce, je součástí vládního souboru opatření, která mají obyvatelům pomoci kompenzovat vysoké náklady na energie.

11:37 / 2. června 2022
V Německu ušetří za benzin! Zlevňuje i regionální dopravai

Foto: Ilustrační foto tankování (Zdroj: ADAC).

Vedle pohonných hmot dnes rovněž na čtvrt roku výrazně zlevnila regionální doprava, měsíční jízdenka s celoněmeckou platností stojí devět eur (222 Kč). Ceny benzinu a dieselu dosáhly krátce po ruské invazi na Ukrajinu vrcholu, kdy se ceny benzinu pohybovaly i kolem 2,30 eura za litr (56,90 Kč). Německá vládní sociální demokracie (SPD) kancléře Olafa Scholze se proto v březnu s koaličními Zelenými a svobodnými liberálními demokraty (FDP) dohodla, že se dočasně na tři měsíce sníží daň na pohonné hmoty u benzinu o 29,55 centu (7,40 Kč) a u nafty o 14,04 centu (3,50 Kč). Balík úlev pak Spolkový sněm schválil koncem května, aby opatření mohla od června platit.

Německý autoklub ADAC uvedl, že snížením daně z pohonných hmot bude automaticky nižší i daň z přidané hodnoty (DPH), což u benzinu znamená dalších pět centů a u dieselu tři centy na litr.

Ještě v úterý stál v průměru benzin asi 2,15 eura (53,2 Kč) za litr a nafta zhruba 2,04 eura (50,5 Kč) za litr. Dnes dopoledne už byla cena v případě benzinu o 30 centů nižší, u dieselu činil pokles 14 centů. „Pokles cen tak byl rychlejší, než se očekávalo. Do plného promítnutí slevy ale stále ještě kousek chybí,“ uvedl ADAC na rychlé přecenění paliv na čerpacích stanicích. Němci tak po několika týdnech mohou opět tankovat benzin i diesel za méně než dvě eura. Těsně pod dvěma eury se benzin v Německu držel v dubnu a předtím do začátku března, kdy nastalo prudké zdražení. Pro srovnání - ještě začátkem roku stál benzin v průměru 1,60 eura (39,60 Kč) za litr.

České opatření? Snížení spotřební daně do konce září


Podle autoklubu ADAC jsou ceny pohonných hmot nehledě na aktuální slevu obecně stále příliš vysoké. „Vzhledem k současné přemrštěné úrovni je zde prostor ještě k dalšímu snížení cen,“ uvedl šéf dopravní sekce autoklubu Gerhard Hillebrand. Méně u čerpacích stanic zaplatí i motoristé, kteří využívají stlačený zemní plyn (CNG) a zkapalněný ropný plyn (LPG). V případě CNG ceny klesly o 6,16 centu (1,50 Kč) za kilogram a u LPG o 12,66 centu (3,20 Kč) za kilogram.

Ještě větší úspora v nadcházejících třech měsících čeká na ty, kteří cestují regionální dopravou. Ode dneška je možné městskou dopravou a regionálními vlaky a autobusy jezdit za jednotnou měsíční cenu devět eur. Na dorovnání výpadku příjmů za jízdné vyčlenila vláda 2,5 miliardy eur (61,9 miliardy Kč). Dalších 1,2 miliardy eur (29,7 miliardy Kč) chce vláda poskytnout dopravcům jako náhradu ztrát kvůli následkům pandemie nemoci covid-19.

Kancléř Scholz dnes v parlamentu o levné měsíční jízdence prohlásil, že z úlev budou nejvíce těžit ti, kteří se rozhodnou necestovat autem, ale hromadnou dopravou. „Možná díky tomu získáme další, kteří v budoucnu budou častěji využívat veřejnou dopravu,“ řekl.

V České republice se od včera snížila spotřební daň z nafty a benzinu o 1,50 koruny na litr, opatření platí do konce září. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že ceny u čerpacích stanic by tak mohly klesnout až o 1,80 koruny na litr. Kvůli rostoucím velkoobchodním cenám se ale efekt snížené daně podle odborníků zřejmě brzy smaže.

 

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru