Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Olomouckém kraji jezdí nové moderní vlaky

Na trati Olomouc – Uničov se uskutečnila slavnostní prezentační jízda nejnovějších jednotek RegioPanter, které v Olomouckém kraji nasadily České dráhy. Vlaky mají veškerou moderní výbavu, kterou cestující požadují.

15:37 / 6. června 2024
V Olomouckém kraji jezdí nové moderní vlakyi

Foto: U příležitosti završení modernizace vozového parku se konala slavnostní prezentační jízda. Zdroj: Archiv ČD

V Olomouckém kraji proběhla dosud největší obnova vlaků. Na elektrizované tratě zde byly nasazeny desítky nejnovějších jednotek RegioPanter.

„Kvalita cestování díky nasazení nových regionálních vlaků poskočila v Olomouckém kraji znatelně dopředu. RegioPantery navíc České dráhy nasadily i na trať z Olomouce do Šumperka, kde po modernizaci, elektrizaci a instalaci evropského zabezpečovače ETCS mohou jezdit rychlostí až 160 km/h. V Olomouci tak můžete i díky novým spěšným vlakům být z Šumperka už za 50 minut, z Uničova za 18 minut a z 16 kilometrů vzdáleného Šternberka dokonce za 8 minut, což je znatelná úspora času oproti dřívějšku,“ sdělil Martin Kupka, ministr dopravy.

České dráhy evidují po nasazení nových vlaků do provozu vyšší zájem cestujících o železniční dopravu. Například na tratích Olomouc – Uničov nebo Olomouc – Přerov narostl počet cestujících o více než 30 %.

 „Regionální doprava zažívá revoluční proměnu v rámci celé republiky a Olomoucký kraj je regionem, kde jsme během dvanácti měsíců na koleje nasadili nejvíce nových vlaků. V příštích dnech do Olomouce dorazí poslední z plánované dodávky 27 nejnovějších RegioPanterů. Díky tomu nabídneme zdejším obyvatelům a návštěvníkům regionu více než 7 tisíc míst v nových elektrických jednotkách,“ uvedl Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

RegioPantery jezdí na linkách Šumperk – Uničov – Olomouc – Přerov – Vyškov na Moravě, Kouty nad Desnou – Zábřeh na Moravě – Olomouc – Prostějov – Nezamyslice a Olomouc – Přerov – Hranice na Moravě – Vsetín. Nové jednotky jsou bezbariérové a mají kapacitu 234 míst k sezení.    

 „Poslední RegioPanter pro Olomoucký kraj, vyrobený v našem šumperském závodě, je připravený k dodání. Tyto moderní soupravy nové generace již dnes úspěšně slouží místním obyvatelům, a to včetně mnoha našich vlastních zaměstnanců, kteří si je v podstatě sami vyrobili. A jsem přesvědčený o tom, že jejich atraktivní vzhled a pohodlí budou lákat dál k cestování vlakem, ať už se jedná o cesty za prací, studiem či zábavou,“ doplnil Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva a President regionů CZ&SK a Central East ve Škoda Group.

V Olomouckém kraji vozí cestující kromě nových RegioPanterů druhé generace i další tři RegioPantery z předchozí dodávky vlaků. Celkem je v Olomouckém kraji v provozu 30 bezbariérových RegioPanterů.

Čím se mohou pochlubit jednotky RegioPanter?

- Moderním a klimatizovaným interiérem,

- ergonomickými čalouněnými sedačkami ve 2. třídě,

- bezbariérovým nástupem s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť,

- prostorným bezbariérovým WC, vybaveným i sklopným stolem pro přebalování kojenců,

- elektrickými zásuvkami pro nabíjení přenosné elektroniky a Wi-Fi sítí,

- dostatečně velkými prostory pro přepravu osob na invalidním vozíku a pro umístění kočárků či jízdních kol,

- moderním audiovizuálním informačním systémem o jízdě vlaku a zastávkách.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ ČD)

V Olomouckém kraji jezdí nové moderní vlaky Foto: České dráhy mají v Olomouckém kraji nasazené v provozu už tři desítky RegioPanterů. Zdroj: Archiv ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru