Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Ostravě budou jezdit nové dvoučlánkové trolejbusy Škoda 27 Tr

Ostravský dopravní podnik podepsal se společností Škoda Group smlouvu na dodávku až šesti kusů dvoučlánkových trolejbusů Škoda 27 Tr. První vozy by měl podnik převzít do konce roku 2024. Celková cena za dodávku šesti trolejbusů přesahuje 97 milionů Kč.

18:12 / 25. července 2023
V Ostravě budou jezdit nové dvoučlánkové trolejbusy Škoda 27 Tr i

Foto: DPO podepsal smlouvu na dodání nových vozidel od společnosti Škoda Group. Zdroj: SDP ČR

Až šest nových moderních dvoučlánkových trolejbusů bude sloužit cestujícím v Ostravě. Jedná se o vozy Škoda 27 Tr, které mají karosérii a podvozek Solaris s celovozovou klimatizací. Vozidla jsou vybavena kamerovým systémem (včetně kolizní kamery) a zařízením, jež měří obsazenost spojů.

„Dopravní podnik Ostrava (DPO) nedávno rozšířil vozový park o 12 nových trolejbusů Škoda 36 Tr, dalších 6ks uvede do provozu ještě letos.  Další nové, větší dvoučlánkové trolejbusy Škoda 27 Tr nahradí vozy Solaris Trollino 15 AC.  Cestující budou vozit tam, kde je potřeba větší kapacity. S novými dvoučlánkovými trolejbusy počítáme převážně na lince 104 mezi Michálkovicemi a centrem města. Trolejbusy budou dodány ve třech samostatných dodávkách po dvou kusech, první do konce roku 2024, druhá do ledna 2025 a třetí v případě využití opce do března 2025,“ informoval Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO.

Cestování trolejbusy je v Ostravě oblíbeným způsobem přepravy. Za rok 2022 využilo jízdu těmito vozidly celkem 6 milionů 658 tisíc cestujících. Aktuálně má DPO ve svém vozovém parku 66 trolejbusů, z nichž je třetina zcela nových.

„Náš závazek poskytovat ekologicky šetrná řešení městské mobility se dokonale shoduje s vizí Ostravy pro udržitelnou budoucnost. Proto jsme hrdí na to, že jsme byli vybráni jako dodavatel moderních trolejbusů právě do tohoto města s bohatou průmyslovou tradicí. Ostrava patří mezi naše dlouhodobé partnery, ve městě vozí cestující jak naše trolejbusy, tak tramvaje. Dodávkou dalších trolejbusů se společnými silami podílíme na utváření čistší, ekologičtější a udržitelnější budoucnosti města. Tato moderní, plně klimatizovaná vozidla s bezemisním provozem jsou jedním z příkladů našeho úsilí o výrobu inovativních řešení městské mobility, které kladou vysoký důraz na spokojenost obyvatel a ochranu životního prostředí,“ sdělil Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group.

Jeden nový vůz Škoda 27 Tr vyjde ostravský dopravní podnik zhruba na 16 milionů Kč. DPO podepsal smlouvu na dodání čtyř vozů na jisto a dalších dvou v případě potřeby.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR) 

zpět na články

inzerce

nahoru