Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Ostravě byla představena nová třívozová jednotka RegioPanter

Tento týden proběhl v rámci veletrhu Rail Business Days v Ostravě křest nové třívozové soupravy RegioPanter. Jde o první třívozovou jednotku, jež je součástí dodávky celkem 60 těchto vozidel od výrobce Škoda Group. Nové vozy budou na trať nasazeny už nyní v červnu, a to v Moravskoslezském kraji.

15:21 / 7. června 2023
V Ostravě byla představena nová třívozová jednotka RegioPanteri

Foto: Jednotka RegioPanter řady 640.2. Zdroj: ČD

České dráhy v pondělí 5. června slavnostně pokřtily novou třívozovou soupravu RegioPanter. Jednotka řady 640.2 disponuje kapacitou 234 míst a poskytuje cestujícím moderní a komfortní cestování v regionální dopravě 21. století.

„Třívozové Pantery jsou dalším příspěvkem do celkové obnovy vozového parku na české železnici. Naším cílem je dosáhnout postupně stavu, kdy cestujícího ani nenapadne vnímat moderní vlak jako něco mimořádného a nového, ale jako běžnou součást pohodlného, rychlého a spolehlivého cestování po železnici,“ uvedl Martin Kupka, ministr dopravy.

Představená jednotka bude během měsíce června nasazena na regionální trať z Opavy do Ostravy-Svinova v Moravskoslezském kraji. Brzy se k ní přidá ještě jedna.  „Železniční doprava v Moravskoslezském kraji postupně prochází obměnou a modernizací, která zásadně zvyšuje komfort cestování v regionu. Nejnovější posilou jsou dvě nové třívozové elektrické jednotky RegioPanter, které pořizujeme s podporou operačního programu OPD2. Jezdit budou na osobních vlacích mezi Opavou a Ostravou-Svinovem a doplní do regionu již dodané moderní jednotky CityElefant a předchozí dvouvozové RegioPantery,“ informoval Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel ČD.

Moravskoslezský kraj se v poslední době soustředí na to, aby byla hromadná doprava pro cestující zatraktivněna, a odlehčila tak přetíženým silnicím. „Železniční doprava je pro náš kraj nejen s ohledem na zlepšování životního prostředí velmi důležitá. Jízda vlakem je bezpečnější, pohodlnější a často i rychlejší, než je cestování autem. Pro její další zatraktivnění je rozhodně na místě zvyšovat kvalitu vlakových souprav. Nový RegioPanter našim cestujícím nabídne příjemné klimatizované prostředí s pohodlnými sedačkami, dostatečné prostory pro kočárky, vozíky nebo jízdní kola, ale také zásuvky pro nabíjení nebo Wi-Fi. Samozřejmostí je bezbariérovost a informační systém, který počítá i s přítomností cestujících, kteří mají špatný zrak nebo neslyší,“ sdělil Radek Podstawka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Výbava RegioPanterů

„RegioPanter je naše vlajková loď a mám radost, že si získal u cestujících velikou oblibu. Tato generace sice navazuje na předchozí dodávané elektrické jednotky, které jsou už v provozu v mnoha krajích, ale tato se od svých předchůdců významně liší. Jedná se zejména o systémy nové generace, a to jak trakční pohon, který je úspornější a bezpečnější, tak řídicí systém včetně ETCS a vlak splňuje nejvyšší současné požadavky na bezpečnost. Podvozky mají vylepšený chod a vlak je prostornější a pohodlnější,“ popsal Tomáš Ignačák, President Regionu CZ/SK ve Škoda Group.

RegioPantery nabízejí pasažérům jízdu v moderním světlém a klimatizovaném interiéru či bezbariérový nástup do vozidla. Jednotky mají dále dostatečně velké prostory pro umístění kočárků, jízdních kol a přepravu osob na invalidním vozíku.

Vozidla mají ve své výbavě také moderní audiovizuální informační systém.

Nové vozy poskytují cestujícím i doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky a zásuvky 230 V pro dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků. Samozřejmostí jsou i USB porty či připojení k Wi-Fi síti.

Pro nevidomé a slabozraké osoby jsou uvnitř soupravy k dispozici informační štítky v Braillově písmu a čelní dveře jednotky jsou vybavené dálkovým ovládáním dveří obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem.

Dodávka dalších vozů

Do Moravskoslezského kraje byly v minulosti již dva RegioPantery dodány. Z nové generace vozidel byla zatím dodána jedna nová dvouvozová jednotka řady 650.2 a do konce roku ji doplní další čtyři soupravy. Dodávky by měly pokračovat i v následujícím roce, kdy dorazí další čtyři elektrické jednotky RegioPanter.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: TZ ČD)

V Ostravě byla představena nová třívozová jednotka RegioPanter Foto: Michal Krapinec, Martin Kupka, Radek Podstawka a Tomáš Ignačák na křtu vlakové soupravy. Zdroj: ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru