Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Ostravě je zavedena nová autobusová linka Airport Express

Dopravní podnik Ostrava zřídil speciální autobusovou linku, která vozí cestující z Letiště Leoše Janáčka a zpět na něj. Jedna obyčejná jízdenka tímto spojem vychází na 25 Kč.

7:12 / 5. května 2023
V Ostravě je zavedena nová autobusová linka Airport Expressi

Foto: Provoz linky Airport Express byl zahájen 1. května. Zdroj: SDP ČR

Od 1. května mohou cestující v Ostravě využívat při cestě na nebo z letiště speciální linku Airport Express, jež je na zastávkách a v jízdních řádech označena písmeny AE. Linka je v tarifu ODIS. Autobusy spojují Letiště Leoše Janáčka s vybranými ostravskými hotely. Nová linka jezdí trasu Mošnov, Airport nádraží – Dubina – Hotel Bělský les – Městský stadion – ÚAN – Elektra – Husův sad – Hornopolní.

„Přínos linky vidíme ve dvou rovinách. Jednak chceme, aby Ostravané měli možnost využít dopravce, který je pro ně spolehlivým a známým partnerem, a také konkurence schopným jiným variantám dopravy na letiště. Cestujícím nabízí prostor pro pohodlnou jízdu i se zavazadly. Chceme také, aby všichni turisté, kteří do Ostravy přiletí, viděli jako první moderní tyrkysovou MHD, která je dnes už symbolem Ostravy,“ uvedl Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava (DPO).

DPO aktuálně poskytuje sedm spojů týdně tam i zpět. Tyto spoje přímo navazují na přílety a odlety letadel z Varšavy a Londýna. Podnik myslel i na zpoždění letů – v takovém případě bude autobus vyčkávat na cestující do 60 minut.

„Ostravská MHD je výkladní skříní města. Těší nás, že první kontakt s Ostravou budou mít teď nově i turisté z letiště, právě skrze naši hromadnou dopravu, která je moderní, čistá a na úrovni vyspělých západních zemí,“ řekl Jan Dohnal, primátor města Ostrava.

Nová linka Airport Express je primárně obsluhována 12metrovým CNG autobusem s celovozovou klimatizací. Cestující za jízdu touto linkou zaplatí 25 Kč (v případě obyčejné krátkodobé jízdenky).

„Ostravské letiště zjišťuje díky pravidelným linkám do Londýna a do Varšavy spojení s celým světem. S pohodlným přestupem ve Varšavě se mohou cestující dostat do více než 80 destinací po celé Evropě, Severní Americe i Asii. Je velmi důležité zajistit našim cestujícím také komfortní dopravu, která bude na tyto odlety a přílety navazovat. Spojení mezi Ostravou a letištěm s linkou Airport Express tak bude skvělou volbou,“ sdělil Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava.

Linka spojuje Letiště Leoše Janáčka s vybranými ostravskými hotely v  blízkosti zastávek MHD. Jedná se o hotely Lowcost hotel Ostrava, Best Western Hotel Vista, Clarion Congress Hotel Ostrava, Imperial Hotel Ostrava, Hotel Maria, Hotel Mercure Ostrava, Quality Hotel Ostrava City.

 „Samozřejmě vítáme každou službu, která našim hostům zpříjemní pobyt v Ostravě. Pohodlné spojení mezi letištěm a centrem města ekologickou MHD patří v dnešní době ke standardům moderního cestování všude na světě. Zavedení linky AE vnímáme jako další důležitý krok k podpoře a rozvoji cestovního ruchu a turismu v Ostravě,“ doplnil Michael Seifert, Cluster General Manager Imperial Hotelu Ostrava, Quality Hotelu Ostrava City a Clarion Congress Hotelu Ostrava.

Jízdní řády nové linky jsou k nalezení na webových stránkách dpo.cz/ae.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru