Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Ostravě proběhla první noční bezpečnostní akce

V pátek 26. ledna provedl ostravský dopravní podnik první noční bezpečnostní kontrolu cestujících. V loňském roce během této akce vyloučili asistenti přepravy z kontrolovaných vozů dopravního podniku zhruba o 5 procent méně černých pasažérů než v roce 2022. Letos proběhne podobných akcí ještě devět.

9:23 / 29. ledna 2024
V Ostravě proběhla první noční bezpečnostní akcei

Foto: První letošní noční bezpečnostní akce DPO proběhla v pátek 26. ledna. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik Ostrava (DPO) pořádá už čtvrtým rokem noční bezpečnostní akce, jež cílí zejména na tzv. černé pasažéry. V roce 2023 vyloučili asistenti přepravy v průměru o pět procent cestujících méně, než jak tomu bylo v roce 2022. Nutno podotknout, že zkontrolovaných cestujících přibývá, v minulém roce jejich počet přesáhl 12 700.

„Při zavedení nočních bezpečnostních akcí jsme chtěli skrze asistenty přepravy cestujícím ukázat, že nám na jejich bezpečí záleží. Asistenti přepravy se v našich vozech pohybují v rámci běžných směn, nad rámec pořádáme noční a týdenní bezpečnostní akce. Naše průzkumy ukazují, že 84 procent cestujících službu asistentů přepravy vítá a považuje ji za potřebnou. To se nám potvrzuje i v praxi, kde se sami asistenti setkávají s pozitivním přijetím, cestující jsou na ně zvyklí a respektují je,“ sdělil Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Spolupráce s policií

O mimořádných bezpečnostních kontrolách jsou cestující pravidelně informováni. Na letošní rok si jich DPO připravil deset, první z nich proběhla v pátek 26. ledna 2024. Tyto akce jsou pořádány ve spolupráci s Městskou policií Ostrava – její strážníci totiž během kontrol asistenty přepravy doprovázejí. Kromě speciálních bezpečnostních akcí poskytuje ostravská policie asistentům přepravy i součinnost v rámci běžného výkonu služby, čímž je zvyšována bezpečnost jak samotných asistentů, tak i pasažérů. Asistenti přepravy jsou též školeni ze základů právních norem, chování v krizových situacích a či sebeobrany.

 „V noci týmy strážníků a asistentů primárně dohlížejí na bezpečnost při přepravě. To je pro nás klíčové. Klesající tendence vyloučených je pro nás pozitivní zprávou a ukazatelem, že pravidelné noční bezpečnostní akce mají smysl. Podporujeme Dopravní podnik Ostrava i Městskou policii Ostrava, aby v této činnosti pokračovali,“ řekl Jan Dohnal, primátor města Ostravy.

Počet nočních kontrol stoupá

Počet nočních bezpečnostních kontrol se rok od roku navyšuje, v minulém roce jich proběhlo osm, v roce 2022 šest a v roce 2021 čtyři.

První z deseti letošních nočních bezpečnostních akcí proběhla v noci z pátku 26. ledna na sobotu 27. ledna. Celkem se této akce zúčastnilo jedenáct asistentů přepravy a šest strážníků. Během noční bezpečnostní akce bylo zkontrolováno 55 spojů a přes 1 600 cestujících. Z vozů ostravského dopravního podniku bylo vyloučeno 222 pasažérů.

Pokrytí celého města

V rámci nočních bezpečnostních kontrol dohlížejí asistenti přepravy i na dodržování přepravních podmínek a nikoho nepokutují. Ve vozech také pomáhají cestujícím např. s nástupem a výstupem.

 „Každá akce je zaměřena na určitou oblast, nejčastěji jde o centrum města, ale i nejlidnatější městské obvody Poruba a Jih. Právě toto nastavení nám dává smysl i do budoucna. Je potřeba, aby měli tuto službu k dispozici cestující z celé Ostravy. Spolu s kamerami ve vozech považujeme tyto kroky za klíčové v oblasti zvyšování bezpečnosti. Nad tento rámec připravujeme rovněž opatření směřující k eliminaci deliktního jednání již před nástupem do vozidla,“ dodal Lukáš Semerák, předseda dozorčí rady DPO.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru