Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Ostravě projde 11 tramvajových zastávek modernizací, další jsou v plánu

Dopravní podnik v Ostravě vypsal výběrové řízení na zhotovitele modernizace mobiliáře jedenácti tramvajových zastávek. Cestující se tak mohou těšit na nové přístřešky, zábradlí či lavičky. Modernizace zastávek by měla být hotová během příštího roku.

11:22 / 23. října 2023
V Ostravě projde 11 tramvajových zastávek modernizací, další jsou v plánui

Foto: Přehled ostravských zastávek, které čeká modernizace. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik Ostrava (DPO) se hodlá pustit do modernizace více než stovky tramvajových nástupišť. Více než čtyři desítky z nich navíc projdou kompletní stavební rekonstrukcí. Podnik plánuje pořídit nejen nové přístřešky a zábradlí, ale i nové vybavení jako jsou např. lavičky či odpadkové koše. Nejbližší modernizace se bude týkat celkem jedenácti tramvajových zastávek, z toho sedmi v obou směrech. Většina z nich se nachází v městské části Ostrava-Jih.

„Modernizace vybavení jedenácti zastávek je prvním krokem, který je součástí komplexního plánu rozvoje zastávek MHD na další roky. Cílem modernizací je jednotný vzhled podle nového, unikátního městského standardu, který cestující znají například z tramvajových zastávek Kotva nebo Důl Jindřich. V rámci rekonstrukcí jde pak především o bezbariérovost, zvýšení bezpečnosti a komfortu. Věříme, že obyvatelé Jihu modernější zastávky ocení, stejně jako nové tramvajové tratě na ul. Horní, Výškovická, Plzeňská nebo Pavlovova, které jsme pro ně v posledních třech letech vylepšili,“ sdělil Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO.

V Ostravě je umístěno přes 670 zastávek. Ostravský dopravní podnik má ve své správě všechny tramvajové zastávky (těch je 101).

První modernizované zastávky

První fáze modernizace tramvajových zastávek v Ostravě zasáhne tyto zastávky (v obou směrech): Karpatská, Kpt. Vajdy, ÚMOb Jih, Sport aréna, Most Čs. armády, Hlavní třída a Dům Energetiky. Spolu s tím dojde ke zmodernizování těchto nástupišť (směr centrum): Hrabůvka Poliklinika, Hrabůvka kostel, Antonína Poledníka a V. Jiřikovského.

„V plánu je estetizace dělicího pásu podél nově zmodernizované tramvajové trati na ul. Horní, v rámci které dojde i k odstranění svodidel. Na zastávkách je tak nutné předem vybudovat adekvátní zábradlí pro ochranu cestujících,“ uvedl Martin Bednář, starosta městské části Ostrava-Jih.

Modernizace všech jedenácti zastávek vyjde pravděpodobně na 22 milionů Kč bez DPH.

Modernizace autobusových a trolejbusových zastávek ve správě města

„I město připravuje modernizaci autobusových a trolejbusových zastávek. Počáteční fázi jsme již realizovali na vybraných autobusových a trolejbusových zastávkách, zejména v centru města. Rozsáhlejší  obnova nás teprve čeká. Vzhledem k majetkovým vztahům ovšem příprava představuje i dohodu a koordinaci s jednotlivými vlastníky, městskými obvody,“ doplnil Břetislav Rieger, náměstek primátora pro dopravu.

Publikovala: Lucie Sogelová (Zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru