Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Paříži bude chytat hlasitá vozidla a motorky hlukový radar

Paříž zapnula svůj první hlukový radar, který bude automaticky pokutovat hlasité motocykly a další vozidla. Francouzské hlavní město tak chce zabránit zvukovému znečištění v jednom z nejhlučnějších evropských měst, napsal dnes list The Guardian.

10:33 / 16. února 2022
V Paříži bude chytat hlasitá vozidla a motorky hlukový radar

Přístroj umístěný vysoko na sloupu pouliční lampy ve 20. pařížském obvodu dokáže měřit hlučnost jedoucích vozidel a identifikovat jejich registrační značky.

"Z přílišného hluku se lidem dělá špatně," řekl náměstek pařížské starostky David Belliard. "Pro naše zdraví a kvalitu života... cílem tohoto prvního zvukového radaru je automaticky udělovat pokuty vozidlům, která dělají příliš velký hluk," dodal.

Francouzská metropole v příštích měsících otestuje, zda radar dokáže přesně identifikovat poznávací značky hlučících motocyklů nebo automobilů. Zařízení poté musí do konce letošního roku oficiálně schválit úřady.

Paříž plánuje začít udělovat pokuty od začátku roku 2023. Francouzská vláda chce rozmístit hlukové radary v několika dalších francouzských městech a vyzkoušet postupy pro automatizaci pokut v rámci zákona o mobilitě z roku 2019.

Úřady již podle nynějších právních předpisů mohou pokutovat majitele hlučných vozidel. Policie však musí mít k dispozici potřebné vybavení a řidiče přistihnout přímo při činu. Nový systém bude fungovat podobně jako radar na měření rychlosti s automatizovanými pokutami.

"Problémem je, že policie má často na práci jiné věci," uvedla Fanny Mietlickiová, šéfka agentury Bruitparif, která je průkopníkem technologie hlukových radarů.

Úřady od konce ledna instalovaly další hlukové radary v regionu Île-de-France v okolí Paříže a ve městech Nice a Lyon.

Studie serveru Money.co.uk z prosince 2021 založená na údajích Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) ukázala, že Paříž je jedním z nejhlučnějších měst v Evropě, kde je hluku ze silniční dopravy o síle 55 decibelů a více vystaveno více než 5,5 milionu lidí. V Londýně je to 2,6 milionu lidí a ve Vídni a Římě 1,7 milionu lidí.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru