Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Praze letos přibylo 4,4 kilometru jízdních pruhů pro autobusy

Za letošní rok přibylo v Praze 4,4 km jízdních pruhů vyhrazených pro autobusy veřejné dopravy. Meziročně je to ale cca o 1,1 km méně. Tyto pruhy využívají rovněž policisté, strážníci, záchranáři či taxikáři, někde i cyklisté.

16:31 / 28. prosince 2022
V Praze letos přibylo 4,4 kilometru jízdních pruhů pro autobusyi

Foto: V Praze přibylo za letošní rok 4,4 km jízdních pruhů vyhrazených pro autobusy. Zdroj: dpp.cz

Na území Prahy přibylo letos 4,4 km vyhrazených jízdních pruhů pro autobusy veřejné dopravy. Mezi nejvýznamnější nové pruhy patří pruh ve vytížené Strakonické ulici. Mezi 7 a 8 hodinou ranní tu ve směru do centra projede 63 autobusových spojů.

Nové jízdní pruhy vyhrazené pro autobusy vznikly i v Tupolevově ulici v Letňanech. Pruhy jsou nově také v ulicích Durychova a U Kamýku na Praze 12 a rovněž v Roztylské a Opatovské ulici na Jižním Městě. K prodloužení jízdních pruhů došlo například v ulici Freyova ve Vysočanech.

Jízdní pruhy pro autobusy veřejné dopravy plánuje Ropid rozšiřovat i do budoucna. Aktuálně se jedná o možnosti zřízení pruhů pro autobusy na Českobrodské ulici mezi zastávkami Blatov a Na Vaňhově. Dále se jedná o pruzích v ulici Horoměřická v celém stoupání z Šáreckého údolí až k zastávce Bořislavka. Jízdní pruhy by mohly vzniknout i v ulici Náchodská, a to od hranice Prahy po okraj zástavby Horních Počernic.

Přednost mají autobusy a tramvaje v Praze nově na některých křižovatkách. „Preferenci na semaforech se podařilo zprovoznit na dalších 22 křižovatkách pro autobusy a čtyřech křižovatkách pro tramvaje. Celkem tak mají přednost tramvaje už na 90 procentech a autobusy na 51 procentech všech světelně řízených křižovatek,“ uvedl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

V hlavním městě je zhruba 680 světelných křižovatek. Minulý rok přibyla preference pro tramvaje na 4 křižovatkách, pro autobusy na 11 křižovatkách.

Celková délka sítě městských a příměstských autobusů na území Prahy je okolo 880 kilometrů.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru