Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Prešově budou jezdit nové trolejbusy od Škoda Group

Po slovenském Prešově budou jezdit nové trolejbusy Škoda Group. Město si objednalo nová osmnáctimetrová vozidla, která podpoří flotilu 25 trolejbusů od stejné značky. Škoda Group zvítězila ve výběrovém řízení společnosti Dopravný podnik Mesta Prešov na pořízení parciálních trolejbusů, jejichž nákup bude spolufinancován z fondů Evropské unie.

12:11 / 10. ledna 2023
V Prešově budou jezdit nové trolejbusy od Škoda Groupi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook Škoda Group.

Slovenská města patří mezi hlavní odběratele trolejbusů

Slovenská města jsou hlavními odběrateli trolejbusů. Právě Prešov v roce 2016 obdržel 25 trolejbusů od firmy Škoda Group. Škodovácké trolejbusy jezdí i po Bratislavě, Žilině či Bánské Bystrici. „Slovensko je pro nás dlouhodobě klíčovým trhem. Cestujícím je zde k dispozici široká škála vozidel napříč naším portfoliem, ať už se jedná o trolejbusy, tramvaje nebo vlaky. Trolejbusy z naší výroby jsou spolehlivým českým produktem, který zajišťuje bezemisní udržitelnou dopravu ve městech. Náš východní soused je známý pro svou krásnou a čistou přírodu, kterou vyhledávají turisté z celého světa, a my jsme velmi hrdí, že můžeme svými dopravními prostředky přispět k zachování této reputace. Udržitelnost a odpovědnost vůči životnímu prostředí vnímáme jako zásadní úkol každé moderní společnosti,“ popisuje Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group

Do Prešova skupina dodá trolejbusy typu Škoda 27Tr, což jsou nízkopodlažní vozidla, která umožňují pohodlnou přepravu i osobám se sníženou schopností pohybu nebo rodičům s dětskými kočárky. „Komfort během jízdy zajistí výkonná klimatizace, s oddělenými zónami pro cestující a kabinu řidiče. Ve výbavě vozidla nechybí ani zařízení pro počítání cestujících, Wi-Fi připojení či USB zásuvky, které cestujícím umožní nabíjení mobilních telefonů nebo jiných elektronických přístrojů. Bezpečnost cestujících i ostatních účastníků provozu zajišťuje kamerový systém,“ zmínil Jan Švehla ze Škoda Group. Nezbytnou součástí parciálního trolejbusu je i trakční baterie. Ta umožní překonávat úseky bez trolejového vedení a zajistí tak obslužnost i vzdálenějších míst. Kapacita baterie umožňuje dojezd trolejbusu na vzdálenost minimálně 12 km.

O ŠKODA Group

Mezi výrobky Škoda Group patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídicí a pohonné systémy. Škoda Group má v České republice několik výrobních areálů a jeden také ve Finsku. Obchodní jednotky má pak skupina také v Německu, Maďarsku a dalších zemích. Ve svých společnostech zaměstnává přes šest a půl tisíce lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Group přicházet pravidelně s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje firma jen v roce 2021 investovala celkem 2,08 miliardy Kč.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ŠKODA Group)

 

zpět na články

inzerce

nahoru