Otevřít menu
Doprava dnes
-

V registru dronů je po více než roce přes 71 000 provozovatelů a pilotů

Po více než roce povinné registrace v Česku je v registru dronů více než 71 000 provozovatelů a pilotů bezpilotních systémů. Ve většině případů jde přitom o běžné soukromé uživatele. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) Vítězslav Hezký. Registrace provozovatelů a pilotů bezpilotních letadel nejběžněji nad 250 gramů či vybavených kamerou je povinná od konce roku 2020.

13:33 / 4. února 2022
V registru dronů je po více než roce přes 71 000 provozovatelů a pilotů

Současný počet zaregistrovaných tak už překonal hranici 50 000, se kterou úřad při spuštění registru před 13 měsíci počítal. V registru je v současnosti přes 34 000 provozovatelů. Většina z nich jsou přitom podle ÚCL soukromé osoby. Firmy a další právnické osoby tvoří v seznamu jen lehce přes šest procent. Provozovatel po registraci získá unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony. V registru je dále více než 37 000 pilotů. Drtivá většina z nich má k pilotování základní oprávnění, 806 pilotů má pak vyšší způsobilost, která je opravňuje k řízení technicky náročnějších strojů.

Drony jsou v registru rozdělovány do tří kategorií - otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se liší i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele. Otevřená je základní kategorie provozu, která umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoli s řadou omezení a požadavků. Specifická kategorie umožní, po posouzení ÚCL, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie. V současnosti úřad eviduje 428 řízení o oprávnění k této kategorii. Nejpřísnější certifikovaná kategorie je zamýšlena spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Současné fungování registru se podle Hezkého ovšem dál vyvíjí. Jejich zavádění se uskutečňuje v rámci EU postupně. Jedním z nejvýznamnějších úkolů je podle něj například digitalizace jednotlivých procesů.

Provozovatelé a piloti letadel mohou s drony létat pouze ve vymezených prostorech. Ty mohou úřady za určitých podmínek regulovat.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru