Otevřít menu
Doprava dnes
-

V roce 2023 objely vlaky českých dopravců zeměkouli více než čtyřtisíckrát

Loňský rok byl na české železnici ve znamení velkých investic. Pod taktovkou Správy železnic prošlo modernizací či opravou na 542 km tratí. Dále bylo opraveno 64 nádražních budov a přes čtyři stovky přejezdů.

11:23 / 3. ledna 2024
V roce 2023 objely vlaky českých dopravců zeměkouli více než čtyřtisíckráti

Foto: Železniční stanice Olomouc. Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic

Za loňský rok prošlo denně nádražími v České republice v průměru více než 1,1 milionu cestujících. Od ledna do listopadu 2023 pak najezdily spoje osobní dopravy přibližně 130 milionů vlakokilometrů a nákladní vlaky přes 32 milionů vlakokilometrů. O jaké vzdálenosti mluvíme, můžeme lépe pochopit na konkrétním srovnání – kdyby totiž koleje umístěné na českých tratích vedly přímo po rovníku, objely by vlaky českých dopravců zeměkouli více než čtyřtisíckrát.

Bezpečnost na železnici

V loňském roce spustila Správa železnic bezpečnostní kampaň Budeš nám chybět, která se zaměřila na bezpečnost při přejíždění železničních přejezdů. V rámci projektu bylo na našem území zmodernizováno či opraveno cca 400 přejezdů. Aby byla doprava ještě bezpečnější, železničáři zrušili dalších zhruba pět desítek přejezdů.

Další investice

V roce 2023 došlo k opravě celkem 542 tratí. To umožnilo zachování stávající kvality tratí a zlepšení jejich parametrů. Stavební práce se ovšem netýkaly pouze kolejí, ale také dalších součástí železniční infrastruktury (např. trakčního vedení či sdělovacího a zabezpečovacího zařízení).

V minulém roce se dále investovalo do obnovy nádražních budov. Rekonstrukce byla dokončena u 37 objektů, 12 oprav ještě pokračuje a dalších 15 bylo zahájeno. Opravy se dotkly nejen velkých památkově chráněných objektů, ale také budov, jež se nacházejí v menších obcích.

Větší využívání asistence

V uplynulém roce se cestující se na českých nádražích naučili více využívat služeb asistence. Přesná čísla ještě nejsou známá, ale odhaduje se, že za rok 2023 použilo tuto pomoc zhruba 19 tisíc lidí. To je oproti roku 2022 téměř třetinový nárůst. Asistenci si lze objednat dopředu na webových stránkách Správy železnic a zaměřuje se zejména na orientaci na nádraží nebo nástup do vlaku pomocí mobilní plošiny.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru