Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Tunisku zkouší tříkolový elektromobil na solární pohon

Tuniský inženýr Boubaker Siala navrhl tříkolové elektrické auto na solární pohon v naději, že hromadná výroba by mohla zajistit ekologičtější alternativní dopravu pro obyvatele tuniského města. Dotáhne svůj záměr do vytouženého cíle?​

20:30 / 30. března 2022
V Tunisku zkouší tříkolový elektromobil na solární pohon

Zakladatel a generální ředitel tunisko-německého startupu Bako Motors navrhl prototyp během pandemie COVID-19 a vyrobil model určený pro doručovací služby a městskou dopravu. „S mým synem Ibrahimem pořád jezdíme na kole a on se během stoupání a klesání na silnici unaví, tak mi řekl, proč nevyměnit kolo za elektrokolo. A když jsme ho vyměnili, zjistil jsem, že to není obtížný proces,“ vysvětluje Siala.

"Takže jsme si řekli, proč nezkusit změnit auta z paliva na elektřinu, pak nás napadlo vyrobit elektrické auto od nuly, a právě tam začal sen," dodal.

Za zlomek nákladů bylo auto kompletně postaveno týmem tuniských inženýrů, kteří navrhli jeho motor tak, aby jezdil přibližně 17 500 kilometrů za rok jen díky využití energie ze slunce, uvádí Siala. „Známe náklady na palivo a problémy s palivem, takže toto auto, které jezdí na čistou energii, může snížit provozní náklady až desetkrát ve srovnání s autem, které jezdí na palivo,“ dodal.

Do konce roku 2023 Siala a jeho tým dokončí výrobu čtyřkolového vozu se stejnými specifikacemi pro veřejné použití. "My, lidé na celém světě, jsme už otrávení kouřem vycházejícím z aut, takže toto auto dává příležitost žít v čistém a zdravém prostředí s využitím udržitelné a obnovitelné energie, kterou je solární energie," řekl Boubaker Siala.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru