Otevřít menu
Doprava dnes
-

V úterý 15. února bude mimořádně jednat dozorčí rada ČD! Bude řešit změny ve vedení?

Poprvé v pozměněném složení se 15. února mimořádně sejde dozorčí rada Českých drah. Jednat by měla o svém novém předsedovi, kterým se nejspíš stane ekonom Miroslav Zámečník. 

5:43 / 15. února 2022
V úterý 15. února bude mimořádně jednat dozorčí rada ČD! Bude řešit změny ve vedení?i

Foto: České dráhy

Rada měla také řešit případně změny v představenstvu společnosti. Skončí v jeho čele současný generální ředitel společnosti Ivan Bednárik? Ministerstvo dopravy v souvislosti s jednáním rady na dnešní dopoledne svolalo tiskový briefing. Na něm chce ministr dopravy Martin Kupka (ODS) vysvětlit změny v orgánech Českých drah.

Prvotní změny ve vedení Českých drah (ČD) se uskutečnily již v minulém týdnu! Řídící výbor ČD, který při řízení podniku zastupuje stát, zvolil novými členy dozorčí rady vrchního poradce České bankovní asociace Zámečníka, dále ředitele Centra pro efektivní dopravu Petra Šlegra a manažera Jiřího Minku, který byl ve vedení v PKP Cargo International. 

Z rady Českých drah byli již odvoláni Vojtěch Kocourek a Jan Vrátník. Už v prosinci pak na vlastní žádost skončil tehdejší předseda rady Pavel Kysilka. Dnes by tak rada měla nejprve volit ze svého středu nového předsedu. Tím by se měl stát Zámečník. 

Spekuluje se o konci současného generálního ředitele!


K dalším změnám se potenciálně schyluje v představenstvu společnosti. Několik zdrojů ČTK totiž potvrdilo, že se o nich bude jednat již v úterý 15. února nebo až na dalším jednání rady, které je naplánováno na čtvrtek 17. února. Spekuluje se především o konci současného generálního ředitele ČD Bednárika.

Například server E15.cz v pátek uvedl, že by ho mohl nahradit Michal Nebeský, který v minulosti v Českých drahách působil na pozici náměstka a nyní vede české zastoupení banky Citi. V kuloárech se mimo jiné mluví také o Michalu Krausouvi, jenž nyní v podniku patří mezi členy představenstva a je náměstkem pro servis. 

Bednárik je předsedou představenstva a generálním ředitelem ČD od prosince 2020, kdy v čele společnosti nahradil Václava Nebeského. Předtím Bednárik vedl ČD Cargo.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

V úterý 15. února bude mimořádně jednat dozorčí rada ČD! Bude řešit změny ve vedení? Foto: České dráhy.
zpět na články

inzerce

nahoru