Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ve čtvrtek 16. června se slavnostně otevřela zrekonstruovaná nádražní budova ve Veselí nad Lužnicí!

Správa železnic se již dříve pustila do kompletní přestavby nádražní budovy ve Veselí nad Lužnicí, která po roce skončila. Na jihočeském nádraží se změnilo uspořádání interiéru budovy, vyrostly tam nové toalety i nové komerční prostory. Práce na této stavbě vyšly téměř na 62 milionů korun, přičemž původní cena byla necelých 53 milionů Kč. Stavební firma nad rámec prací stabilizovala sklenení, proto se cena oprav zvýšila. To dnes ve Veselí nad Lužnicí zmínil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

11:00 / 16. června 2022
Ve čtvrtek 16. června se slavnostně otevřela zrekonstruovaná nádražní budova ve Veselí nad Lužnicí!i

Foto: Generální ředitel a další při slavnostním otevření výpravní budovy ve Veselí nad Lužnicí. Zdroj: Správa železnic.

Jsou zde nachystány i prvky pro byty

"Když se do staršího objektu, tady je to několik desítek let, začne zasahovat, často se narazí na věci, které nejdou předpokládat. Museli jsme i rekonstruovat a stabilizovat sklepení. Řešilo se i podkroví, jestli bychom ho mohli vzít velkoryseji, jsou zde nachystány i prvky pro byty. K té stavbě to patří, byť původní částka byla jiná," řekl na slavnostním otevření ředitel Správy železnic.

Nově opravená výpravní budova byla zrekonstruována proto, aby doplnila loni zrekonstruovaný nový autobusový termiál. Stavby na přestupním terminálu na železničním nádraží ve Veselí nad Lužnicí byly ukončeny v loňském roce, navíc v blízkosti budovy vzniklo navíc i 50 parkovacích míst. Celou rekonstrukci provedla firma AVERS. Na tomto jihočeském nádraží tak vznikla skvělá synergie autobusové, městské i železniční dopravy, kdy se lidé budou moct odpočinout v nových prostorách Veselí nad Lužnicí.

Nela Friebová exkluzivně pro Dopravadnes.cz řekla, co takové rekonstrukce přinášejí cestujícím a kolik jich zhruba je: "V letošním roce prochází rekonstrukcí 57 výpravních budov. V roce 2021 Správa železnic kompletně zrekonstruovala 73 nádražních objektů. Po rekonstrukci budova nabízí moderní zázemí, které odpovídá současným nárokům na cestování. Veřejnost může využít nové čekací prostory a nové toalety."

V blízkosti budovy vzniklo navíc i 50 parkovacích míst

Součástí rekonstrukce výpravní budovy byla oprava fasády z režného zdiva, ze kterého se obnovily poškozené štukatérské prvky do původní podoby. Dále došlo k výměně dveří a oken, pro zachování původního historického rázu budovy se použila dřevěná špaletová okna. Rekonstrukcí prošla také střecha budovy včetně nového krovu.

V interiéru se změnila dispoziční uspořádání ve všech podlažích budovy. V 1. podlaží se vybudovaly nové toalety, které jsou nově přístupné z haly, dále se zde vytvořily nové komerční prostory a došlo k demolici a přesunutí kotelny do suterénu. Ve 2. podlaží se zrekonstruovaly kancelářské prostory pro potřeby zaměstnanců Správy železnic, 3. podlaží bylo stavebně připraveno pro budoucí komerční využití. V celé budově se rovněž obnovily rozvody kanalizace, vody, topení, vzduchotechniky, klimatizace a elektroinstalace.

Autor: Karel Geba

Ve čtvrtek 16. června se slavnostně otevřela zrekonstruovaná nádražní budova ve Veselí nad Lužnicí! Foto: Nádraží ve Veselí nad Lužnicí. Zdroj: Správa železnic.. Ve čtvrtek 16. června se slavnostně otevřela zrekonstruovaná nádražní budova ve Veselí nad Lužnicí! Foto: Nádraží ve Veselí nad Lužnicí. Zdroj: Správa železnic..
zpět na články

inzerce

nahoru