Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ve Skotsku se mluví o využití podvodních tunelů, naváží na Faerské ostrovy?

Na odlehlé skotské ostrovy by se brzy dalo dojet autem díky podvodním tunelům. O síti tunelů, které by spojovaly skotské ostrovy, se podle jednoho britského poslance „vážně uvažuje“. Jak by to mělo vypadat? A jaká by byla cena? Odpovědi přinášíme v článku.

14:12 / 20. srpna 2022
Ve Skotsku se mluví o využití podvodních tunelů, naváží na Faerské ostrovy?i

Foto: euronews.com

Server euronews.com přinesl zajímavou myšlenku, se kterou si pohrává vláda ve Skotsku. Po nedávném průzkumu na Faerských ostrovech konzervativní ministr Iain Stewart řekl, že tento nový způsob propojení ostrovů by mohl dávat smysl. Právě Faerské ostrovy jsou pro Skoty inspirací, že tato myšlenka je reálné. Projekt by však nebyl levný, projekt Faerských ostrovů stál až 23,5 milionu EUR na kilometr tunelu.

A jak to vlastně funguje? Faerské ostrovy mají čtyři podvodní silnice spojující ostrovy, přičemž pátá je v současné době ve výstavbě. Podle dodavatelů, kteří jej provedli, jde o největší infrastrukturní projekt, jaký byl kdy na souostroví uskutečněn. V roce 2020 také otevřela první podmořský kruhový objezd na světě (na snímku), který obsahuje sochy a světelné efekty od faerského umělce Trondura Paturssona.

Všechny tunely nahrazují bývalé trajektové trasy, čímž se dramaticky zkracuje doba cestování v tomto vzdáleném souostroví mezi Islandem a Norskem. Cesta mezi hlavním městem Torshavn a vesnicí Runavik se při otevření zkrátila z více než hodiny na pouhých 16 minut. Hlavním důvodem přechodu na tento styl dopravy je fakt, že lodní doprava je jednou z nejvíce znečišťujících forem dopravy a tunely by mohly tento dopad snížit – zvláště, když se každý snaží o elektrizaci. 

Po Faerských ostrovech se nyní o této možnosti mluví i ve Skotsku. Skotská vláda již zkoumala možnost výstavby mostů nebo tunelů mezi ostrovy a dokonce i pevninou. Na návrh Stewarta, ministra skotského úřadu a člena parlamentu za Milton Keynes v Anglii však došlo k odporu.Stewart se nyní chystá diskutovat se skotskými úředníky o potenciálu nápadu.

Toto není první nákladný projekt přechodu přes ostrov, který navrhuje britská vláda. V lednu vyšlo najevo, že Boris Johnson utratil kolem 900 000 liber (více než 1 milion eur) na posouzení plánu na spojení Skotska se Severním Irskem pomocí mostu nebo tunelu. Nápady známé jako „Boris Bridge“ zahrnovaly vybudování kruhového objezdu, podobného tomu na Faerských ostrovech, pod ostrovem Man. Návrh byl v roce 2021 zamítnut, protože studie proveditelnosti zjistila, že by bylo „nemožné ospravedlnit“ složitou a nákladnou stavbu – 393 miliard eur na most a 245 miliard eur na tunel.

Uvidíme, zda na realizaci podvodních tunelů ve Skotsku opravdu dojde.

Autor: Petr Dejnožka.

zpět na články

inzerce

nahoru