Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ve stanici Praha-Vysočany se otevřela nová odbavovací hala

Správa železnic v pondělí 31. října 2022 otevřela novou odbavovací halu v pražských Vysočanech, kde se dva roky intenzivně modernizovalo. Vysočanské nádraží prochází celkovou rekonstrukcí. Nově disponuje novým nástupištěm, eskalátory či výtahy. Vítanou modernizací je také otevření odbavovací haly s pokladnami a zázemím pro cestující.

7:42 / 1. listopadu 2022
Ve stanici Praha-Vysočany se otevřela nová odbavovací halai

Foto: Nová odbavovací hala ve stanici Praha-Vysočany. Zdroj: Správa železnic.

Velmi obdivuhodnou částí odbavovací haly je zatravněná střecha

Železničáři nahradili vysočanskou nádraží budovu, která byla uprostřed kolejiště, novou odbavovací halou. Ta vyrostla na úrovni původního podchodu z Paříkovy ulice. Díky podchodu mohli stavbaři do své práce přenést mnoho fragmentů, které napomohly nové hale. Použili například původní dlažbu podchodu jako obklad pro lavičky. Využil se také zachovaný kamenný portál, který je nově součástí exteriéru. Velmi obdivuhodnou částí odbavovací haly je zatravněná střecha, která přináší řadu ekonomických i ekologických přínosů, jako je absorpce škodlivin ze vzduchu, produkce kyslíku, snížení prašnosti a redukce výkyvů teplot.

„Od září je ve stanici v provozu nové ostrovní nástupiště včetně přístupu eskalátory a výtahy,“ řekl k otevření generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Obdobnou podobu a přístup budou mít i ostrovní a krajní nástupiště, která jsou aktuálně ve výstavbě. Předpokládaný konec prací, které momentálně zajišťují zprovoznění tří nástupišť a šesti nových kolejí, je v květnu příštího roku. Do té doby by se měl dokončit jak podchod z Paříkovy ulice, tak i podchod, který umožní přístup z Krátkého ulice a ulice bratří Dohalských.

Modernizace vysočanské stanice je součástí modernizace 15 kilometrového úseku do Mstětic

Modernizace vysočanské stanice je součástí modernizace 15 kilometrového úseku do Mstětic, kde se stavaři věnují železničnímu svršku a spodku, mostům a propustím. Téměř hotová je nová zastávka Praha-Rajská zahrada, v níž bude po dokončení přístupové lávky možný přestup na metro. V příštím roce se práce budou mimo jiné soustředit ve stanici Praha-Horní Počernice, která získá nové nástupiště a zrekonstruovanou nádražní budovu.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: Správa železnic)

Ve stanici Praha-Vysočany se otevřela nová odbavovací hala Foto: Nová odbavovací hala ve stanici Praha-Vysočany. Zdroj: Správa železnic.. Ve stanici Praha-Vysočany se otevřela nová odbavovací hala Foto: Nová odbavovací hala ve stanici Praha-Vysočany. Zdroj: Správa železnic..
zpět na články

inzerce

nahoru