Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ve Veselí nad Moravou dnes ŘSD slavnostně otevřelo nové okružní křižovatky!

V pátek 9. září 2022 proběhlo slavnostní otevření nových okružních křižovatek ve Veselí nad Moravou. Součástí tohoto projektu bylo vybudování dvou kruhových objezdů, včetně napojení a oprav komunikací v ulicích Svatoplukova a Zámecká.

20:00 / 9. září 2022
Ve Veselí nad Moravou dnes ŘSD slavnostně otevřelo nové okružní křižovatky! i

Foto: Slavnostní přestřížení pásky okružních křiovatek ve Veselí nad Lužnicí. Zdroj fotky: ŘSD.

Denně tudy průměrně projede více než 12 tisíc vozidel

Nové okružní křižovatky v jihomoravském městě, přesně na silnici I. třídy 54 a 55, jsou od sebe vzdáleny 130 metrů. Řešeny jsou jako malé okružní křižovatky s jedním jízdním pruhem a jednopruhovými vjezdy a výjezdy. Obě křižovatky mají tři ramena, přičemž jejich vnější průměr je 27 metrů, středový ostrov má 11 metrů a je lemován prstencem ze žulové kostky šířky 2,50 m. Středový ostrov je osázen vegetací formou záhonu. Vybudovat tento projekt stálo 45 milionů korun a jeho dokončení trvalo dva roky.

„Práce jsme měli rozděleny na dvě stavební sezóny a neobešly se bez dopravních omezení a objízdných tras. V průběhu stavby pracovníci objevili pozůstatky původního hřbitova, které následně prozkoumali archeologové. Celkově šlo o 520 hrobů. Tento nález termín dokončení prací naštěstí příliš neposunul. Cílem stavby dvou okružních křižovatek bylo zvýšení bezpečnosti v centru Veselí nad Moravou, protože silnice I/55 je velmi vytížená. Denně tudy průměrně projede více než 12 tisíc vozidel. Kromě přestavby původních stykových křižovatek na okružní jsme zrekonstruovali obě silnice v centru, doplnili cyklopruhy, parkovací zálivy a chodníky. Vše za finančního příspěvku města, kdy je potřeba poděkovat panu starostovi Kolářovi a jeho kolegům za skvělou spolupráci,“ sdělil ředitel brněnského závodu ŘSD ČR David Fiala.

Město ještě spoléhá na stavbu dálnice D55

Město ještě spoléhá na stavbu dálnice D55, která mý být ulehčením. Ta bude nejdříve dokončena pouze do Bzence, přičemž jsou všechny ostatní úseky rozestavěné. Pokračování zatím není jisté.

 „Pro Město Veselí nad Moravou jde o velmi významnou stavbu. Diskuse nad způsobem řešení tranzitní dopravy v centru města trvala více než dvacet let a jsme rádi, že Ředitelství silnic a dálnic našlo prostředky pro její realizaci. Spolu se stavbou nové rychlostní komunikace D55 od Starého města do Bzence a dále na Hodonín by to mělo zásadně napomoci bezpečnosti i plynulosti provozu. Dopravní omezení spojená s touto stavbou byla samozřejmě nepříjemná nejen pro Veselany, ale pro všechny řidiče z celého regionu. Všem chci poděkovat za trpělivost a pochopení,“ řekl veselský starosta Petr Kolář.

Autor: Karel Geba (Zdroj: TZ ŘSD a ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru