Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ve Vítkovicích se o víkendu pokládaly ocelové nosníky jako součást opravy silnice I/11 v Ostravě

Ze soboty 10. září na neděli 11. září 2022 se v ostravských Vítkovicích konal brífink k pokládce nosníku mostu na silnici I/11. ŘSD na estakádě v Rudné ulici osazovalo mostní nosníky. Dělníci museli během několika hodin usadit čtyři nosníky. Vše probíhalo v ranních hodinách, aby byl provoz co nejmenší. Estakáda v Rudné ulici je totiž velmi frekventovaná.

23:00 / 11. září 2022
Ve Vítkovicích se o víkendu pokládaly ocelové nosníky jako součást opravy silnice I/11 v Ostravěi

Foto: Přípravy pokládky ocelových nosníku v Rudné ulici v Ostravě. Zdroj fotky: ŘSD.

ŘSD do estakády investovala téměř 250 milionů korun

Ze soboty na neděli byly položeny 4 ocelové nosníky opravovaného mostu v Ostravě-Vítkovicích. Usazení cca 140 tun železa probíhalo přes noc za účelem co nejmenšího omezení dopravy na jedné z nejfrekventovanějších ulic města. ŘSD na brífinku oznámilo, že estakáda bude zprovozněna na podzim.

ŘSD do estakády investovalo téměř 250 milionů korun, přičemž práce jsou rozloženy do dvou stavebních fází. "Důvod je prostý, sice hovoříme o jedné estakádě, ale ve skutečnosti jsou to dva paralelní mosty. V letošní stavební sezoně zcela prošel demolicí původní mostní objekt a stavíme úplně nový. Původní mostní objekt je z roku 1966, byl daleko za polovinou své technické životnosti a rozhodli jsme se pro tuto výraznou investici právě proto, že nový mostní objekt, který tady budujeme, bude mít až stoletou technickou životnost," řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Zástupci firmy popsali, že nosníky slouží jako nosná konstrukce mostu. Tyto nosníky se v této části mostu využily také z jiného důvodu. Pod touto stavbou totiž vede železniční vlečka a v blízkostí je elektrické vedení vysokého napětí. Práce s těmito ocelovými nosníky je rychlejší a jednodušší. "Dnes se jedná o osazování dvou polí ocelovými nosníky, jsou to vlastně čtyři nosníky, kdy jeden váží zhruba 35 tun, a máme tady jeřáb s nosností 500 tun," uvedl na brífinku Martin Kolář.

Pro veřejnost je to další vizualizace toho, že na této komunikaci již bude konstrukce mostu. Mluvčí ŘSD dále prozradil, že by první polovina estakády by mohla být hotova do konce roku a práce na ní pokračují podle plánu. "V březnu jsme připraveni provést tu samou operaci, ovšem zrcadlově na druhé straně, veškerý provoz přemístíme na opravenou polovinu. Opět půjde jen o osobní vozidla, nákladní automobily budou mít k dispozici dvě objízdné trasy, jednu přes město a druhou přes dálnici D1, a takto to bude celou příští stavební sezonu a dostavíme druhou polovinu," upřesnil Jan Rýdl.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ŘSD a ČTK)

Ve Vítkovicích se o víkendu pokládaly ocelové nosníky jako součást opravy silnice I/11 v Ostravě Foto: Přípravy pokládky ocelových nosníku v Rudné ulici v Ostravě. Zdroj fotky: ŘSD.. Ve Vítkovicích se o víkendu pokládaly ocelové nosníky jako součást opravy silnice I/11 v Ostravě Foto: Přípravy pokládky ocelových nosníku v Rudné ulici v Ostravě. Zdroj fotky: ŘSD.. Ve Vítkovicích se o víkendu pokládaly ocelové nosníky jako součást opravy silnice I/11 v Ostravě Foto: Přípravy pokládky ocelových nosníku v Rudné ulici v Ostravě. Zdroj fotky: ŘSD..
zpět na články

inzerce

nahoru