Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ve zlínském a otrokovickém MHD přibývá cestujících

Pozitivní trend návratu cestujících do trolejbusů a autobusů MHD zaznamenávají v posledních týdnech pracovníci Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Podle tržeb i přímého počítání pasažérů se zdá, že se počty přepravovaných cestujících dostávají zhruba na úroveň 85 procent stavu z posledního předpandemického roku 2019.

14:12 / 16. dubna 2022
Ve zlínském a otrokovickém MHD přibývá cestujícíchi

Foto: sdp-cr.cz

„V posledních týdnech jsou to zřejmě především drahé pohonné hmoty, které nám vracejí část cestujících do MHD. Lidé si snadno spočítají, že zejména časové jízdné ve veřejné dopravě je vyjde výrazně výhodněji než každodenní dojíždění osobním automobilem,“ domnívá se ředitel DSZO Josef Kocháň.

Faktorů, které mají vliv na zvýšený zájem o využívání MHD, se však sešlo více. Jde především o slábnoucí epidemii nemoci covid-19 a rušení celostátních omezujících opatření; od 14. dubna to bude po dlouhé době i skončení povinnosti zakrývat si dýchací cesty ve veřejné dopravě respirátorem. Začalo se znovu více jezdit na pracoviště, do obchodů, do škol, za kulturou, sportem i zábavou.

Cena jízdních dokladů v MHD ve Zlíně a Otrokovicích se přitom nezvýšila a zůstává stále na úrovni roku 2012. Zatím je to možné díky tomu, že zhruba dvě třetiny přepravených cestujících připadají na elektrickou trakci, přičemž DSZO má výhodu dlouhodobě sjednané stabilní ceny elektrické energie. Podíl nafty na výkonech MHD se ve Zlíně a Otrokovicích zejména v důsledku nasazování bateriových trolejbusů proti minulosti snížil. Autobusů MHD se v těchto dvou městech netýká ani současná vysoká cena plynu, protože DSZO plynem poháněná vozidla do svého vozového parku nepořizovala.

Dopravní společnost mohla zrušit tzv. letní provoz, na který přešla 26. ledna 2022. Od 14. března nabízí opět větší počet spojů podle jízdních řádů pro běžné pracovní dny. „Podle našich propočtů se poprvé po dvouletém propadu dostáváme už na úroveň asi 85 procent přepravených osob v porovnání s předpandemickým rokem 2019,“ doplnil vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

Publikoval: Bc. Filip Červinka (zdroj: sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru