Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vedení města Liberec je proti ročním kupónům v MHD tzv. na splátky

V Liberci se zatím ročního předplatného kupónu v MHD takzvaně na splátky nedočkají. Jde o to, že někteří cestující mohli díky tomuto kupónu ušetřit přes 2500 korun ročně! Dopravní podnik by ale na tržbách přišel odhadem přes deset milionů korun.

21:09 / 18. srpna 2022
Vedení města Liberec je proti ročním kupónům v MHD tzv. na splátkyi

Foto: Tramvaj v Liberci (zdroj: wikipedie).

Návrh z opozice radní města neschválili, budou se tím ale dál zabývat. Novináře o tom včera informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). „Nařízení jsme nepřijali, naprosto to neodpovídá realitě, ale zároveň jsme dali úkol vedoucímu odboru, aby v rámci kontextu rozpočtu pro rok 2023 a možností Statutárního města Liberce připravil případnou novelizaci toho cenového nařízení. Pokud by tam nějaké mimořádné peníze byly, abychom nějakou úpravu jízdného směrem dolů mohli udělat," uvedl Šolc.

Vedení města už zavedla sociální tarif v liberecké MHD na základě podnětu z opozice. Osoby v hmotné nouzi tak mají nárok na zlevněné jízdné stejně jako děti, studenti či senioři. Zlevněné jízdné stojí v liberecké MHD polovinu základního. Šolc zároveň uvedl, že na druhou stranu rostou dopravnímu podniku vstupní náklady a město nyní neví, kolik bude příští rok platit za energie. Cenu má fixovanou jen do konce letošního roku. „Budeme mít příští rok velké starosti, jak ufinancovat dopravní podnik, a proto nemůžeme dnes, bez znalostí toho, za kolik vysoutěžíme za pár dnů energie, rozhodnout o tom, že dopravnímu podniku sebereme z tržeb dalších deset milionů korun. To by nebylo zodpovědné," dodal Šolc.

Zástupci opozice svůj návrh zdůvodňovali tím, že chtějí pomoci cestujícím, kteří si nemohou dovolit koupi celoroční jízdenku, ale zároveň kupováním měsíční jízdenky zaplatí mnohem více. Roční kupon stojí v Liberci 3650 korun, měsíční 530 Kč a kdo si ho pořizuje pravidelně, za rok zaplatí 6360 korun.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru